Lázadnak a közszolgák: nem kapnak lelépési pénzt

Magyar Nemzet2016. április 7. 09:00

Akár már májusban sztrájkba léphet több tízezer önkormányzati köztisztviselő, többségüknél ugyanis 2008 óta nem volt béremelés, és a kormány most sem tervezi. Ráadásul a pályát önkéntesen elhagyóknak szánt, akár 5-10 milliós lelépési pénzzel kecsegtető kilépési programot sem vezetik be - írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi hónapokban több sajtóhír is foglalkozott azzal, hogy dönthet a kormány egy önkéntes kilépési programról. Eszerint akár 5-10 millió forintot is kaphattak volna azok a közszolgálati dolgozók, akik önként mondanak fel. Ez a program azonban Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint kacsa. Ezen felül csaknem 37 ezer önkormányzati dolgozó közül 24 ezernek a bére 2008 óta, azaz nyolc éve nem változott. A keresetük reálértéke így 30 százalékkal csökkent. Van csaknem 27 ezer olyan kormánytisztviselő is, akinek a jövedelme alig éri el a 77 ezer forintot.

Akár már májusban sztrájkolhatnak az önkormányzati köztisztviselők. Nekik ugyanis, a járási kormányhivatalokban dolgozókkal ellentétben, nem emelik a bérüket

- mondta Boros Péterné.

A főtitkár több más érdekvédővel együtt kedden este tárgyalt Lázár János kancelláriaminiszterrel és Kovács Zoltán kormányszóvivővel elsősorban a közszféra béreiről, de szóba kerültek a megszűnésre ítélt háttérintézmények is.

Címkék:
karrier, fizetés, béremelés, közszféra, köztisztviselő béremelés,