Terror a magyar munkahelyeken: lehet, hogy te is áldozat vagy?

Pénzcentrum2016. március 24. 05:55

Itthon is rengeteg ember tapasztalta már meg a munkahelyi szexuális zaklatást, ami ráadásul nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti. De vajon mit jelent pontosan, kik az áldozatok, és mit lehet tenni ellene?

Annak ellenére, hogy a legtöbbeknek fogalmuk sincs arról, mit jelent pontosan a mobbing - vagyis a munkahelyi zaklatás -, itthon is sokakat érint a probléma.

Munkahelyi zaklatásról akkor beszélünk, ha a munkahelyen a vezetőség, vagy a kollégák rendszeresen zaklatnak, és lelkileg, vagy komolyabb esetben fizikailag is bántalmaznak egy kiszemelt munkatársat.

A munkahelyi zaklatásnak nagyon sok formája lehet, többek között:

  • egyértelmű zsarolás és/vagy ellenséges légkör
  • rosszindulatú megjegyzések, pletykák
  • szexuális tartalmú utalások, "viccek", beszólások
  • fogdosás, bármilyen bizalmaskodó érintés, bámulás
  • írásos zaklatások (sms, e-mail), szexista viccek körbeküldözgetése
  • félmeztelen, vagy szexuálisnak beállított pózban levő nőkről szóló plakátok a falon,
  • a nők munkahelyi teljesítményének összefüggésbe hozása a szexuális kielégültségre való utalgatással

A munkahelyi zaklatás egyik legkomolyabb formája a szexuális zaklatás. Egy, az Európai Unióban végzett felmérés alapján a nőknek 30-50 százalékát, a férfiaknak pedig körülbelül 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén.

Többeket érint a munkahelyi szexuális zaklatás, mint gondolnánk

Pontos számokat nagyon nehéz mondani arról, hogy hány embert érinthet a munkahelyi szexuális zaklatás. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy sokszor ki sem derülnek az ilyen esetek, a másik pedig, hogy az egyes országok között van némi kulturális különbség a munkahelyi zaklatás fogalmát tekintve. Egy bizonyos magatartás ugyanis az egyik országban teljesen átlagosnak, mindennaposnak tekinthető, míg egy másik országban ugyanez már sértő lenne, és kiverné a biztosítékot. Ez pedig jelentősen megnehezíti a szexuális zaklatással kapcsolatos kutatások és statisztikák készítését.

Loading...

A fenti ábrán látható felmérés szerint európai átlagban a nők 21 százaléka tapasztalta meg a kutatást megelőző egy évben a szexuális zaklatás bármely formáját. A magyar átlag valamivel jobb lett az európainál, a magyar nőknek ugyanis 18 százaléka válaszolt igennel a kérdésre. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület szerint azonban az FRA felmérése nem ad teljes, és átfogó képet.

Magyarországra vonatkozóan nem valós, hogy a nőknek csupán 18 százaléka tapasztalja meg a szexuális zaklatás bármely formáját évente, miközben Dániában ez az arány 37 százalék. Aligha feltételezhetjük, hogy ott a magyar férfiaknál híresen nagyobb zaklatók élnek. Ha pedig nem ez a helyzet, akkor a magyar nők szexuális zaklatás-értelmezésében lehet a különbség elrejtve

 - mondta el a Pénzcentrumnak Wirth Judit a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesülettől.

A témával kapcsolatban megkerestük a Rendőrséget is, hogy hány ilyen jellegű jogi esetet regisztráltak Magyarországon az utóbbi években.

Loading...

Ezek alapján az iskolai, munkahelyi zaklatásban érintettek száma 2012-ben és 2015-ben volt a legmagasabb: évi 231 és 213 esetet regisztráltak ezekben az években. Bíróságokon egyébként nagyon ritkák az ilyen esetek, az Egyenlő Bánásmód Hatóság honlapján a zaklatással kapcsolatos jogesetek száma 2012-ben és 2013-ban kettő volt, az azt követő években pedig egy sem.

Ebből is látszik, hogy az esetek jelentős része titokban marad, csak egy töredéke kerül a felszínre. Kivizsgálásra még kisebb arányban kerül sor, míg a szexuális zaklatás ügyekben hozott elmarasztalások száma ennél is csekélyebb.

Akár súlyos következményekkel is járhat

Bár magával a témával nem foglalkozunk eleget, a legtöbb eset felszínre sem kerül, és a felmérések sem teljesen pontosak, nem szabad figyelmen kívül hagyni a probléma súlyosságát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szexuális zaklatás ugyanis súlyos pszichikai, fizikai és társadalmi hatással járhat.

Komoly esetekben a szexuális visszaélések utáni traumákhoz hasonlóan felléphet önvád, öngyűlölet, depresszió, szorongás, félelem, rettegés, düh, vagy akár öngyilkossági késztetések.

Ráadásul a következmények a munkáltatókat is érintik: komoly gazdasági veszteséget okozhat ugyanis, ha egy jól képzett munkaerő emiatt hagyja ott a munkahelyet.

Mit tehetünk ellene?

Magyarországon az egyenlő bánásmód követelményét és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát többek között az az Alkotmány, az Egészségügyi törvény, a Büntető és a Polgári törvénykönyv, valamint a Munka törvénykönyve is előírja. Ugyanakkor továbbra sincs olyan jogszabály, amely nevesítené a szexuális zaklatást. A hatékony munkahelyi szabályzatok és eljárások, a jogorvoslati lehetőségek és a tudatosság hiánya tovább nehezíti a helyzetet.

Ha a szóbeli, vagy írásbeli figyelmeztetés hatástalan, akkor érdemes lehet egy magasabb beosztású, vagy illetékes személlyel beszélni a problémáról. Emellett  - mivel a zaklatók szinte soha nem egyetlen személyt zaklatnak - van esély arra, hogy sikerül szövetségest, de legalább "sorstársat" találni, akikkel közösen is fel lehet lépni a zaklató ellen.

Ha ez sem elég, abban az esetben érdemes lehet az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, vagy ügyvédhez fordulni a bizonyítékokkal, és a munkahelyhez benyújtott írásos panasz másolatával.

Az egyenlő bánásmód megsértése miatt indított eljárásokban a panaszosnak kell valószínűsítenie, hogy hátrány érte. A hátrány valószínűsítése körében részletesen ismertetni kell a történteket. A panasznak tehát nem általánosságokat, nem a sérelmezett magatartás minősítését kell tartalmaznia (pl. "állandóak az emberi méltóságomat súlyosan sértő megnyilvánulások"), hanem a konkrét eseményeket, a konkrét magatartást kell ismertetnie (ki, mikor, hol, mit tett, mit mondott, ki volt még jelen stb.), még akkor is, ha ennek felidézése, leírása a kérelmező számára kellemetlen

  - olvasható az Egyenlő Bánásmód Hatóság tájékoztató füzetében.

Akinek személyiségi jogát megsértették - így az is, akit munkahelyi zaklatás ért - a bírósághoz is fordulhat jogorvoslatért.

Loading...

Címkék:
karrier, szexuális zaklatás, egyenlő bánásmód hatóság, nemi erőszak,