Na, ez a durva, nem a kettős bérrendszer

MTI2016. március 15. 11:30

A feltétel nélküli alapjövedelem mellett kampányoltak a zürichi főpályaudvaron. Ennek részeként 10 ezer svájci frankot, átszámítva 2,8 millió forintot osztottak szét az emberek között. A pénzt 10 frankonként (2830 Forint) osztották szét és erre elég volt egy óra az aktivistáknak.

Június ötödikén szavazhatnak arra a népi kezdeményezésre a svájciak, hogy bevezessék-e a feltétel nélküli alapjövedelmet. A tervezetet nagyban ellenzi a politikai jobboldal és szakszervezetek, de a baloldalon vannak támogatói a kezdeményezésnek. Az előterjesztés kezdeményezői szerint ennek a bevezetésével minden svájci állampolgár számára adott lenne a méltóságteljes élet.

A gyakorlatban ez egy központilag szabályozott, átszámítva havi 700 ezer forintot jelentene minden felnőttnek, de gyerekek és serdülők is kapnának 177 ezer forintnyi frankot minden hónapban.

A kormány egyáltalán nem támogatja a tervezetet, mert az hatalmas hatalmas terhet róna a svájci gazdaságra, az adófizetőknek pedig ez évente majdnem 60 milliárd forintjába kerülne. Azonban ha többen szavaznak igennel, mint nemmel, akkor a kormánynak kötelessége lesz törvényerőre emelni.

Címkék:
karrier, bér, minimálbér, alapbér, jövedelem, feltétel nélküli alapjövedelem,