A NAV elől az erdei gyűjtögetők sem bújhatnak el

Pénzcentrum2016. március 2. 13:29

A vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, a vadon termő gyümölcsök és gombák, valamint az éticsiga értékesítése január 1-jétől egyszerűsödött. A magánszemélyként, felvásárlónak értékesítő gyűjtögetők kevesebb adminisztrációval és alacsonyabb adóval számolhatnak.

Sokan vállalkoznak arra, hogy a természetben fellelhető gyógynövényeket, gyümölcsöket begyűjtsék és felvásárlónak eladják. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de a magánszemélyeknek (ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket) január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb, szabadon szedhető növények közé tartozik például a medvehagyma, a csipkebogyó, a levendula, a gyógyhatású csalán, valamint a szörp, limonádé, tea alapjául szolgáló bodzavirág.

A felvásárlónak történő értékesítésből származó bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek, amelyből a felvásárló állapítja meg és vonja le az adót. A magánszemélyt a vadon gyűjthető termények értékesítéséből származó jövedelmével kapcsolatban adminisztráció vagy más adókötelezettség, így bevallási kötelezettség sem terheli. A felvásárló az ügyletről két példányban vételi jegyet állít ki - ezen fel kell tüntetni az értékesítő (gyűjtő) adatait -, melyből egy az értékesítő példánya.

Példa a felvásárlónak történő értékesítésre:

  • bevétel (forint): 10 000
  • jövedelem (bevétel 25%-a): 2 500
  • Adókulcs (%): 15
  • Adó (forint): 375
  • Magánszemélynek kifizetett összeg (forint): 9 625
  • A gyűjtőnek kell bevallást készíteni?: NEM
Loading...
Címkék:
karrier, adóbevallás, NAV, medvehagyma, gomba,