Már a közfoglalkoztatottakból is hiány van Sopronban

Pénzcentrum2016. február 4. 09:00

Sopronban az álláskeresők száma három év alatt a felére csökkent, ráadásul most már a közfoglalkoztatás területén is létszámfeltöltési nehézségek vannak- írja a kisalfold.hu.

Sopronban nem csak az álláskeresők száma csökkent az utóbbi időben, hanem a közfoglalkoztatottakból is hiány van. A lap értesülései szerint van olyan cég, ahol korábban húsz közmunkást is felvettek volna, de hiába vártak, egyetlen embert tudtak számukra kiközvetíteni.

Az ország nyugati részén kedvező a gazdasági helyzet, a határ közelsége miatt pedig fokozottan érzékelhető, hogy a folyamatosan jelentkező munkaerő-piaci álláshelyek betöltése több ágazatban is nehézséget okoz. A közmunkások nettó fizetése ugyanis teljes mértékben versenyképtelen az ausztriai bérekkel, de még a magyar minimálbérrel szemben is.

A hűség városában hiányszakmának minősül például a szakács, a pincér, az eladó. Szintén folyamatos munkaerőhiány tapasztalható mérnökökből, de a középfokú végzettségű szakemberekre is nagy szüksége van az építőiparnak, a fémiparnak, az egészségügynek. Keresett szakma az ács, a kőműves és hidegburkoló, villanyszerelő, gépi forgácsoló, hegesztő, ipari gépész, ápoló, és most már a közmunkás is.

Loading...
Címkék:
karrier, közfoglalkoztatás, hiányszakma,