Sokan nem is tudnak a ma induló programról, pedig tízezreket érint

Napi.hu2016. február 1. 09:00

Ma indul a Nemzetgazdasági Minisztérium új programja, amellyel több tízezer közmunkást segítene vissza az elsődleges munkaerőpiacra. Ám nem csak a megelőző egyeztetések és piacfelmérés maradtak el, hanem a beígért képzési programokról sem tudnak sokat az érintettek - írja a Napi.hu.

Az elmúlt évek tükrében elmondható, hogy a közfoglalkoztatottaknak mindössze 11-13 százaléka képes kilépni a versenyszférába, miközben a többség bent reked a javarészt szociális funkciókat ellátó programban. Így nyilvánvalóvá vált, hogy a krónikus munkaerőhiányt korántsem képes orvosolni a rendszer. Ráadásul a közmunkások száma folyamatosan nő, tavaly novemberben 2014 azonos időszakához viszonyítva 43,5 százalékkal gyarapodott az állomány.

Erre megoldásként a minisztérium február elsején indítja el a Közmunkából a versenyszférába című programot, amelynek keretében a tervek szerint 20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra.

Az induló projekt tervezett keretösszege 3 milliárd forint: ennek révén, ha egy közmunkás a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor a közfoglalkoztatási jogviszonyból hátralévő időszakban havonta felveheti a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is, amely jelenleg 22 800 forint. A minisztérium szerint a program nem tartalmaz képzési elemeket, ám uniós forrásból lehetőségük van az álláskeresők képzésére. Ehhez kapcsolódó konkrét képzési programot azonban a hivatal nem nevezett meg.

A program kapcsán azonban az NGM sem a munkaadói, sem a munkavállalói szervezetekkel nem egyeztetett, az érintettek a sajtóból értesültek a tervekről. Ez már csak azért is baj, mert a minisztériumnál így még azzal sem lehetnek tisztában, hogy a szektornak egyáltalán milyen típusú munkaerő-igénye van. Márpedig a kereskedelem elsősorban szakemberhiánnyal küzd, amelyet képzetlen dolgozók tömegével nem lehet orvosolni. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint például szakképzett hentest, péket, cukrászt rendkívül nehéz találni, de eladóból, pénztárosból is szűkös a kínálat.

Címkék:
karrier, közfoglalkoztatás, munkaerőpiac, munkaerőhiány,