Elmaradhat a közfoglalkoztatottak idei béremelése

Magyar Nemzet2016. január 7. 09:00

Mivel a kormány még nem döntött a közfoglalkoztatottak idei béremeléséről, lehetséges, hogy idén továbbra is havi nettó 52 ezer forintos juttatást fognak kapni a közmunkások - írja a Magyar Nemzet.

Elmaradhat a közfoglalkoztatottak idei béremelése, ugyanis a kormány eddig még nem döntött ez ügyben. A lap szerint az előző években már decemberben, a minimálbér-megállapodásokkal körülbelül egy időben született döntés a közmunkásbérek következő évi emeléséről, most azonban ez nem történt meg.

A közfoglalkoztatottak juttatása és a nettó minimálbér közötti különbség így 17 ezerről 20 ezer forint fölé emelkedhet, ugyanis a minimálbér összegét megemelték.
A közmunkások nettó alapbére nyolc órás munkaidő esetén 51 847 volt. A minimálbér nettója tavaly 68 775 forint volt, ami az idei emeléssel körülbelül 72 ezer forintra nőtt.

Idén a kormány minden eddiginél több pénzt, közel 340 milliárd forintot szán közfoglalkoztatásra. Ha a béreket nem emelik, akkor a pluszforrásból valószínűleg a létszámot fogják növelni. Tavaly 270 milliárd forint jutott erre a célra, amelyből 213 ezer ember dolgozhatott. A Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium tavaly mintegy négymilliárd forintot költött az általuk alkalmazott közfoglalkoztatottak bérére.

Címkék:
karrier, bér, béremelés, közalkalmazott, közfoglalkoztatás,