A magyar gyár végnapjai: több százan kerülnek az utcára

Pénzcentrum2015. december 28. 09:00

Jövő év elején több mint kétszáz, augusztustól pedig további több száz embert érintő létszámleépítés várható a térség egykori legnagyobb foglalkoztatójának számító állami Vértesi Erőműnél - írja a Népszabadság.

Jövő év elején befejezi az áramtermelést az állami Vértesi Erőmű, ami miatt a jelenlegi dolgozók közel felét, több mint kétszáz főt bocsátanak el januárban. Az egykor több tízezer dolgozót - főleg szénbányászokat - foglalkoztató ipari központban ma már csak körülbelül ötszázan dolgoznak, a bezárási tervek néhány hónappal ezelőtti kipattanása óta azonban már ők is készülhettek a végre.

A cégnél továbbra is reménykednek abban, hogy tavasszal megszülethetnek az újraindítást lehetővé tévő jogszabályok, és jelentős ráfordítással igyekszenek megóvni a berendezések állagát. Többek között emiatt is szükségét érzik annak, hogy a bezárt szénbánya helyretételét végző egykori bányászok mellett január után is megtartsanak több száz alkalmazottat, akikre az állagmegóvás mellett az adminisztráció és az őrzés-védelem miatt is szükség van.

A térségi lakások fűtési feladatait 2020-ig egy gázkazánnal oldják meg: az erre alapított cégbe már kiszervezték a feladat ellátásához szükséges munkatársakat. Ha viszont a parlamentben tavasszal se történik érdemi előrelépés, akkor várhatóan augusztustól további több száz embert érintő létszámleépítéssel néhány tucatra csökken a teljes létszám. A távozók a végkielégítés mellett legfeljebb kétmillió forint átképzési, illetve újrakezdési támogatást kaphatnak.

Címkék:
karrier, munkahely, munka, állás, létszámleépítés,