Hivatalos: ennyi lesz a minimálbér jövőre

MTI2015. december 22. 07:57

111 ezer forint lesz jövőre a bruttó minimálbér, és 129 ezer forintra emelkedik a garantált bérminimum, amit a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szociális partnerei közül csak a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) nem fogadott el.

A hétfői VKF-fórumon kidolgozott béremelési javaslatot, ami szerint 111 ezer forint lesz jövőre a bruttó minimálbér, és 129 ezer forintra emelkedik a garantált bérminimum, a három munkaadói szervezet, illetve a munkavállalói oldal két szereplője támogatta, az MaSzSZ viszont nem. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta: azért nem járultak hozzá a megállapodáshoz, mert elfogadhatatlannak találják az abban szereplő a bruttó 111 ezerre való emelést. Kifogásolják azt is, hogy a kormány és a munkáltatói oldal nem a szakszervezetek által szorgalmazott számokban, hanem elvekben kívánta a bérajánlást megfogalmazni.

A MaszSz döntését az is befolyásolta, hogy a munkaadói oldal és a kormány nem kívánta rögzíteni, hogy a minimálbér nettó értéke 2018-ra érje el a létminimum szintjét - tette hozzá.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta, hogy a munkáltatói oldal azért akarja csupán a bérajánlás elveit meghatározni, mert az egyes ágazatokon belül túl nagy az eltérés. Véleménye szerint a munkáltatói oldal nem tudja támogatni kidolgozott adó- és költségvetési pálya nélkül a létminimum és a minimálbér nettó értékének közelítéséről szóló megállapítást.

Címkék:
karrier, minimálbér, minimálbér-emelés, munka, kereset, munkáltató,