Milliárdos támogatást kapnak a háziorvosi körzetek

Magyar Hírlap2015. december 21. 10:00

7,4 milliárdos támogatást hirdetett meg a kormány a háziorvosi és házi gyermekorvosi körzetek megújítására, illetve az egészségmegőrző programok kialakítására - írja a Magyar Hírlap.

7,4 milliárd forint összértékű alapellátást biztosító támogatást lehet nyerni az intézmények szolgáltatási és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítésére, ami több területen is felhasználható majd jövőre.

A támogatásra jelentkezhetnek a közfinanszírozott háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi rendelők, azon belül is a védőnői tanácsadónak vagy hajléktalanok ellátására létrehozott helyiségek működtetői is. Így nemcsak a meglévő rendelők felújítását, átépítését vagy bővítését fedezhetik az esetlegesen elnyert összegből, hanem a védőnői munkára és a fedél nélküliek ellátására - adott intézményen belül - új helyiség kialakítására is kaphatnak támogatást.

A pályázási lehetőség kiterjed az egészségfejlesztési, megelőző ellátások körére is, tehát például várandós torna, szülőszerepre felkészítő csoportfoglalkozások, csecsemőknek, kismamáknak, gyermekeknek szóló csoportos programokhoz, szűrővizsgálatokhoz alkalmas és nélkülözhetetlen, többfunkciós terek kialakításához.

Az alapellátás-fejlesztés részeként ebben az évben összesen tízmilliárd forintot osztottak szét a háziorvosi körzetek között, amely így egységenként havi százharmincezer forintos többletet jelentett. Az összeget jövőre is megkapják a praxisok, így az 2016-ban akár bérek emelésére, kiegészítésére is használható majd.

Címkék:
karrier, támogatás, háziorvos,