Bizonytalanok a hazai vállalkozások a jövő évi béremeléssel kapcsolatban

Népszava2015. december 18. 09:30

A multik már tudják, a többi hazai vállalkozás pedig még bizonytalan abban, hogy milyen béremelést ajánljon jövőre dolgozóinak. A Magyarországon működő nemzetközi érdekeltségű vállalatok az alapbérek átlagosan 2,8 százalékos emelését tervezik 2016-ra - írja a Népszava.

Mint az a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési tanulmányából kiderül, a multik az alapbérek átlagosan 2,8 százalékos emelését tervezik 2016-ra, a többi hazai vállalkozás azonban még nem tudja, milyen béremelést ajánljon jövőre dolgozóinak.

A DUIHK szerint az alacsony infláció lényegesen mérsékli a béremelési nyomást, és vélhetően hatással van a vállalatok jövőre tervezett átlagosan 2,8 százalékos béremelésére is. A felmérésben részt vevő nemzetközi cégek az idén 3,7 százalékkal emelték a béreket magyarországi érdekeltségüknél, ami még így is jóval elmaradt a 2014 végén előre jelzett 5 százalékos mértéktől.

Bár a multik már biztosan emelik a béreket, a piac többi szereplőjét érintő bérajánlásról még nem született megállapodás, mint ahogyan a 2016-os minimálbér és garantált bérminimum emelésének mértéke sem ismert. A jövő évre a cégeknek ajánlható országos béremelési mértékéről a munkáltatók nem mondtak konkrét számokat, a szakszervezetek viszont 5-8 százalékos bérajánlást fogalmaztak meg.

Mivel a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán a szociális partnerek több körös egyeztetés során sem tudtak megegyezni a béremelések mértékéről, a kormány dönthet a garantált bérekről. A költségvetést alapul véve, várhatóan 110 775 forint körül határozza majd meg a kormány a 2016. január 1-én hatályba lépő bruttó minimálbért

- mondta a lapnak Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Címkék:
karrier, fizetés, minimálbér, multi, minimálbér-emelés, jövedelem,