Kiderült: jobban járnánk, ha elfelejtenénk a szombati munkanapokat

Világgazdaság2015. december 11. 09:00

Hiába alacsony a nemzetgazdasági termelékenység a bedolgozandó szombatokon, a holnapi nap is munkanap lesz. A gazdaságnak pedig többet segítenek az egy munkaszüneti nappal meghosszabbított hétvégék - írja a Világgazdaság.

Nemzetgazdaságilag nehezen indokolható, hogy a szentestét most szombaton le kell dolgozni - vélik a szakértők. A munkanapcseréket annak idején azért vezették be, hogy a nemzeti ünnepeket így kiegészítve különösen hosszú hétvégék jöjjenek létre, ám a GDP legnagyobb részét adó vállalatok termelése nem feltétlenül igazodik a központi munkanap-tologatásokhoz. Például egy autógyár, ha igény van rá, akár vasárnap is termel. Ráadásul egyes szakértők úgy vélik, hogy alacsony lehet a termelékenység azokon a szombatokon, amikor dolgozni kell, és a gazdaságnak még kedvező is lehet, ha nem dolgozunk ezeken a napokon.

Segíthetett, hogy idén augusztus 21. munkaszüneti nap volt

 - emelte ki Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza.

Ezzel élénkülhetett a turizmus, nőhetett a szállodák forgalma, hiszen a hétvégével együtt négy napig nem kellett dolgozni, miután a péntek is pihenőnap volt. A fogyasztás élénkülése pedig a GDP-t is növeli.

Akkor is és most is kérdés, hogy van-e értelme ezeknek az áthelyezéseknek, hiszen ahol például folyamatos a termelés, ott nem értelmezhető, ahol pedig nem dolgoznak hétvégén, ott úgyis szabadnapot vesznek ki az áthelyezett napokra. Sőt van munkáltató, amely kötelezően kiíratja ezeket a munkanapokat

 - mondta Herczog László, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa.

Címkék:
karrier, dolgozók, munkanap, szombat, munkanapcsere, munkavállalók, munkanap áthelyezések,