Sokan dolgoznak veszélyes munkahelyen

Pénzcentrum2015. december 3. 10:01

A vállalatok nagy része megszegi a munkaügyi szabályokat, ám a nyilvántartott eset kevés, miközben a hatóságoknak egyre szűkösebb a kerete arra, hogy kiküldje az ellenőreit - írja a Napi.hu


Az elmúlt 4-5 évben folyamatos volt a hanyatlás a munkaügyek, illetve a munkavédelem felügyeletében, legalábbis a szakterületen érintettek tapasztalata szerint. Bár a hivatalos adatsorok nem tükrözik a negatív trendeket - mondta el a lapnak Máriás Attila, a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadója.

Az ellenőrzés rendkívül nehéz, hiszen a munkáltatók és a munkavállalók érdekei gyakran kényszer-szerűen megegyeznek a jogsértésekben - így a feketefoglalkoztatás, a minimálbéren bejelentés, de zsebbefizetés, vagy a részmunkaidőre bejelentés, de teljes időben foglalkoztatás eszközében is - részletezte a lapnak Máriás.

A munkavédelemben hatalmas a visszaélés: ma Magyarországon mintegy 20 ezer munkavállaló dolgozik kifejezetten rákkeltő anyagokkal, s az sem ritka, hogy az ilyen helyeken munkaidőkeretben napi 12 órát is kell dolgozni.

Címkék:
ellenőrzés, karrier, munkahely, munkavédelem,