Hiába az elkötelezettség, kevés a pénz a magyarok szerint

Pénzcentrum/Index.hu2015. november 26. 15:05

Az Aon Hewitt felmérése szerint Európában a legkevésbé elkötelezettek a dolgozók, és egyre rosszabbul érzik magukat a munkájukban is. Magyarországon kevésbé rossz a helyzet - írja az Index.hu.

A magyarok ugyan jobban megbecsülik az állásukat, mint az uniós átlag, jól kijönnek a főnökkel és a kollégákkal, de azért nálunk is sok a panasz. A felmérés szerint úgy érezzük, hogy ennyi pénzből, ennyi emberrel nem tudjuk kihozni magunkból a maximumot.

A magyar dolgozói elkötelezettség töretlenül nő 2005 óta, miközben világszerte csak a válság lecsengése után kezdett újra emelkedni. Egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 62 százaléka elkötelezett cége felé, ami megfelel a globális szintnek, és magasabb, mint az uniós 57 százalékos átlag.

A munkaerőhiány miatt viszont sokat aggódunk, csak kevesebb, mint minden második dolgozó gondolja úgy, hogy rendelkezésére áll a munkavégzéshez szükséges mennyiségű és minőségű erőforrás. A munkavállalók nagy része úgy érzi, hogy a legjobbakat könnyen elhalásszák, és hogy kevés a fizetés és az előrelépési lehetőség a cégen belül.

Tíz megkérdezett magyar dolgozóból csak három gondolja úgy, hogy könnyen találna állást, ha kirúgnák, 22 százalék pedig kimondottan fél kimenni a munkaerőpiacra. Ezzel az eredménnyel a kelet-közép európai régióban a válság óta az utolsók közé tartozunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nehezen kezeljük a munkahelyi stresszt

Ma Magyarországon minden ötödik dolgozónak kimondottan nehézséget okoz a munkájával járó stressz kezelése, és nehezen tudja megteremteni a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt. Egész Európában drasztikusan romlik a munka-élmény, itt láthatjuk a legnagyobb (85 százalékpontos) zuhanást a dolgozói elégedettségben. Ez főleg a rendelkezésre álló erőforrások, munkaeszközök, a kommunikáció, ügyfélközpontúság, valamint a vezetés emberközpontúságánál szembetűnő. Világszinten a munka-élmény 28 százalékponttal csökkent, különösen a felhatalmazást, a hatáskört, felelősséget, valamint az önmegvalósítást illetően lettek kritikusabbak a dolgozók.

Mit tehetnek a vállalatok, hogy növeljék a dolgozók elkötelezettségét?

A kutatás szerint a dolgozói elégedettség függ a vállalati gyakorlatoktól, a kommunikációtól, a folyamatoktól, a munkakörnyezettől, a munkabiztonságtól és munka-magánélet egyensúlyától is. Ezeken kívül fontos a márka, a jó vállalati hírnév, a vezetés és a céges kultúra is.

Címkék:
karrier, munkahely, munka, munkavállaló, felmérés, dolgozó, munkabiztonság,