Rontja a foglalkoztatási esélyeket a gyermekvállalás

Népszava2015. október 5. 09:30

A JÓL-LÉT Alapítvány tapasztalatai szerint a várandósság, majd a kisgyermek nevelése miatt a női munkavállalók gyakrabban találkoznak munkahelyi diszkriminációval - írja a Népszava.

Egy 2007-es, a Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda által végzett kutatás szerint a gyermekvállalás 37 százalékkal rontja a nők foglalkoztatási esélyét.

A KSH először 2010-ben foglalkozott a nőkkel szembeni munkaerő-piaci diszkrimináció kérdésével, ahol a felmérések szerint 29,5 százalékuk élt meg hátrányos megkülönböztetést álláskeresése során. A két évvel későbbi vizsgálat a diszkrimináció további növekedéséről számolt be.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2011-ben végzett  vizsgálatai alapján a munkáltatók rendszeresen tesznek fel - a jogszabály által egyébként tiltott - kérdéseket a női pályázó családi életére, gyermekvállalási szándékaira vonatkozóan.

A nőkkel szembeni, gyermekvállalással összefüggő diszkriminációs esetek közül a leggyakoribbak az olyan helyzetek, amikor a munkaviszonyt a terhesség bejelentésekor szüntetik meg, vagy amikor szülési szabadságról való visszatérés esetén győzik meg a nőt a munkaviszony közös megszüntetéséről. De gyakran előfordul olyan eset is, hogy továbbképzési, előmeneteli igényüket hagyják figyelmen kívül.

Címkék:
szabadság, munkavállaló, , diszkrimináció, egyenlő bánásmód hatóság,