Nem elég a pénz a fogyatékkal élők ellátására: ennyi hiányzik

Magyar Nemzet2015. augusztus 26. 10:28

A Központi Statisztikai Hivatalnak a fogyatékkal élők magyarországi helyzetéről készült kiadványa szerint csupán az érintettek négy százaléka részesül támogató szolgáltatásban, míg a napközbeni ellátást nyújtó intézményekben 1,5 százalékuknak jut hely. Az ápoló-gondozó otthonokban még mindig nagy a zsúfoltság, és a férőhelyek földrajzi eloszlása is rossz - írja a Magyar Nemzet.

A 2011-es népszámlálás során 491 ezer ember jelezte, hogy valamilyen fogyatékossággal él. Ellátásukra a szociális ellátórendszer a bruttó hazai termék 1,6 százalékát fordította 2012-ben. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a pénzbeli juttatások a fogyatékosoknak nyújtott összes támogatás 86 százalékát teszik ki.

A szociális törvény többféle ellátást nyújt a fogyatékosok számára. Az alapszolgáltatások közül a támogató szolgáltatás keretében lakásukon kapnak szükség szerinti segítséget a szállítástól és a személyes kíséréstől kezdve a háztartási feladatok ellátásáig.

Napközbeni ellátást leggyakrabban a családban élő, már nem iskoláztatható, de a munkaerőpiacról kiszorult fogyatékos emberek kaphatnak. Ennek megszervezéséről a tízezernél nagyobb lélekszámú települések önkormányzatai kötelesek gondoskodni. Azonban a törvényileg kötelezett helyhatóságoknak csupán 71 százaléka képes ezt megtenni, a tízezer főnél kisebb helységek közül pedig csupán minden negyedik.

Címkék:
karrier, ksh, felmérés, fogyatékkal élő,