Közmunkás lett az RTL sztárjából, ez az igazi ValóVilág

Pénzcentrum2015. július 16. 15:00

300 óra közérdekű munkára ítélték Cristofelt, a ValóVilág egykori játékosát. A férfit a barátnője bántalmazásáért ítélték el, parkgondozás a feladata.

Közmunkás lett az egykori ValóVilág játékosból, Cristofelből. A 22 éves valóságshow sztárt könnyű testi sértésért, személyes szabadság korlátozása és becsületsértés miatt büntették meg. 300 órát kell ledolgoznia, ami azt jelenti, hogy körülbelül egy éven keresztül, heti egy napot fog dolgozni, ingyen. Parkot gondoz, locsolja a növényeket.

Mi a közérdekű munka?

Az Igazságügyi Hivatal tájékoztatása szerint a közérdekű munka középsúlyos büntetés, enyhébb súlyú bűncselekmények elkövetői kapják. A bíróság szabja ki büntetésként, amelynek végrehajtását az Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata szervezi és ellenőrzi.

A büntetés legrövidebb tartama 42 óra, leghosszabb tartama 300 óra, azaz Cristofel a maximum mennyiséget kapta. Az elítélt állandó lakóhelye - kérelme alapján az ideiglenes lakóhelye - szerint illetékes büntetés-végrehajtási bíró jelöli ki a letöltésre alkalmas intézményt vagy gazdálkodó szervet.

A kijelölt munkáltatónál az elítélt hetenként legalább egy napon, díjazás és munkaviszony létesítése nélkül köteles dolgozni a köz javára. Ha az elítélt nem tesz eleget a kötelezettségének, a közérdekű munka, vagyis annak hátralévő része helyébe fogházban letöltendő szabadságvesztés lép. Ekkor 6 óra közérdekű munkának egy napi szabadságvesztés felel meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Milyen munkakörben foglalkoztathatók az elítéltek?

Az elítélt köteles - egészségi állapotára és képzettségére figyelemmel - az ítéletben meghatározott munkát végezni. A foglalkoztatás leggyakoribb területei: intézményi és közterületi takarítás, parkgondozás, mindennemű segédmunka, illetve az elítéltek szakmai végzettségének megfelelő feladatok ellátása, pl.: vízszerelés, festés-mázolás, számítógépes adatbevitel önállóan, vagy szakember felügyelete mellett.

Címkék:
karrier, közmunka, való világ,