Luxustelepülések: itt élnek a leggazdagabb magyarok

Pénzcentrum2015. július 15. 06:04

Ugyan a legelmaradottabb hazai kistérségekben tengődőkhöz képest "dőzsölnek" a leggazdagabb régiókban élő magyarok, Nyugat-európai életszínvonalról esetükben sem beszélhetünk.

Nemrég megjelent, "Ők a legszegényebb magyarok: ennyiből élnek" c. cikkünkben bemutattuk a legsanyarúbb sorsú magyar kistérségeket. Az összesítés szerint a legrosszabb helyzetben a Bodrogközi kistérségben élők vannak; itt évente mindössze 395 ezer forint jut egyetlen lakosra, tehát átlagosan ennyiből kell megélniük fejenként az itt élő gyerekeknek, munkakorú felnőtteknek és a nyugdíjasoknak.

Ezúttal azonban arra voltunk kíváncsiak, hol, milyen körülmények között élnek a leggazdagabb magyarok. Ehhez ismét az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TEIR) statisztikáit vettük górcső alá. A leggazdagabb kistérségek toplistáját pedig az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem alapján állítottuk össze.

A statisztikákból egyértelműen kiderült, hogy a leggazdagabb magyar településeken élők "dőzsölnek"; hozzávetőlegesen háromszor magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem a legleszakadtabb régiókban mérthez képest. Ráadásul a munkanélküliségi ráta is jóval alacsonyabb; gyakorlatilag 3 százalék körül mozog, míg a legszegényebb régiókban bőven 10 százalék körüli a mutató (van, ahol 17 százalékos a munkanélküliség). De nézzük a leggazdagabb kistérségek toplistáját.

5. Székesfehérvári kistérség

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 921 013 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 885 929 Ft/év/fő
  • Munkanélküliség: 4,2%

4. Pilisvörösvári kistérség

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 939 035 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 173 987 Ft/év/fő
  • Munkanélküliség: 2,7%

3. Győri kistérség

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 941 561 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 1 928 380 Ft/év/fő
  • Munkanélküliség: 2,8%

2. Dunakeszi kistérség

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 005 924 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 205 710 Ft/év/fő
  • Munkanélküliség: 3%

1. Budaörsi kistérség

  • Egy lakosra eső összes nettó jövedelem: 1 022 900 Ft/év/fő
  • Egy adófizetőre eső összes nettó jövedelem: 2 361 857 Ft/év/fő
  • Munkanélküliség: 2,8%

Hétszeres különbség...

A komoly jövedelmi egyenlőtlenségeket egyébként a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb adatai is alátámasztják. E szerint a legszegényebb és a leggazdagabb 10 százalék jövedelme közötti különbség 7,2-szeres Magyarországon, amely még úgy is hatalmas eltérés, hogy Cséfalvay Zoltán szerint

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

az OECD-átlag ennél sokkal rosszabb, 9,6-szoros.

A visegrádi országok közül Csehországban és Szlovákiában alacsonyabb, Lengyelországban viszont kissé nagyobb a felső és az alsó réteg közötti jövedelmi különbség, mint hazánkban. A jövedelmi olló az OECD-országok közül Dániában, Szlovéniában és Csehországban a legkisebb, Mexikóban, Chilében és az Egyesült Államokban a legnagyobb.

A Pénzcentrum által megkérdezett szakértő szerint ugyanakkor a jövedelmi különbség nem ad valós képet a társadalom anyagi helyzetéről. Ezt az is jól mutatja, hogy a hazai OECD-mutató például nagyon hasonló a németekéhez, pedig a két ország esetében hasonló életszínvonalról aligha beszélhetünk.

Címkék:
karrier, luxus, milliomos, milliárdos, gazdagság, cséfalvay zoltán,