Sok cég lazít a dresszkódon a hőség miatt

Pénzcentrum2015. július 8. 09:32

Ahol szigorúan megszabják a viseletet, ott általában klimatizált a munkahely, vagy informálisan döntenek a lazításról.

Elsősorban a bankoknál, a multinacionális cégeknél és az ügyfélszolgálatokon jellemző, hogy részletes előírások vonatkoznak a munkahelyi öltözködésre - mondta el a Metropolnak Repka Ágnes HR-szakértő. Ezeknél a cégeknél általában írásbeli szabályzatban rögzítik a "dresszkódot" - az öltözködési előírásokat -, amely azt is meghatározhatja, mennyire lehet nyitott egy női cipő vagy meddig érhet a szoknya.

A szakértő szerint ezeken a munkahelyeken általában hőség idején sem lazítanak az öltözködési előírásokon, legfeljebb informálisan közli a felettes, hogy például le lehet venni a nyakkendőt. Repka Ágnes úgy véli, ahol sokat számít a munkahelyi megjelenés, ott általában klimatizált helyiségekben dolgoznak az alkalmazottak, ezért nem jelent változást a kánikula. Másrészt, tette hozzá, Magyarországon többnyire csak pár napos, nem hosszú hetekig tartó időszakokról van szó.

A legtöbb hazai vállalkozásnál azonban nincs írásos öltözködési szabályzat. Sok munkahelyen - még irodai környezetben is - elfogadható nyáron a lazább viselet, például a rövidnadrág vagy a póló. A fedetlen köldök, a mély dekoltázs vagy a nagyon rövid szoknya azonban még ilyenkor sem fogadható el.

Címkék:
karrier, munkahely, hőség,