Ezt eszik minden nap a legszegényebb magyarok

Pénzcentrum2015. július 6. 11:00

Nem tudni pontosan, hány létminimum alatt élő ember van ma Magyarországon. A jelenlegi mérési módszerek szerint 356 ezer háztartásban nélkülöznek. Ugyanakkor ez a mérés csak az élelmiszer-fogyasztást nézi, a jövedelem nincs a kalapban.

Egyes források szerint Magyarországon körülbelül 461 ezer fő, mások szerint 4,6 millió ember él mélyszegénységben. Ez az adat nem egyenlő azzal, ahányan létminimum alatt élnek. Mert a létminimum meghatározása, mérése elavult, állítja a Központi Statisztikai Hivatal. Adataik szerint a magyar háztartások 35-36 százaléka (356 ezer ember) él létminimum alatt. És akkor elvileg ennél sokkal kevesebben vannak.

Ki a szegény?

A létminimum megállapítása során a KSH a normatív élelmiszerfogyasztást veszi alapul, azaz az alapján mér, hogy az adott háztartásban élők mit esznek, az mennyiben felel meg a hivatalosan meghatározott egészséges táplálkozásnak. Az élelmiszerkosár értéke az abban szereplő élelmiszereknek az adott időszakra jellemző árakon számba vett forintösszege, a létminimum pedig az élelmiszer-normatíva körüli értékben élelmiszert fogyasztó összes személyes kiadások havi átlagos értéke.

  • Ez 2014-ben egy főre nézve havonta 23 954 forint volt. Egy gyereké 18 636, egy időskorúé pedig 21 127 forint volt.
  • Egy fogyasztási egységre, azaz háztartásra számított létminimum értéke 87 351 forint.
  • 2 felnőtt és 2 gyerek megélhetésére számítva 253 318 forint.


Loading...

Az Európai Unió szegénységre és kirekesztődésre vonatkozó összehasonlításaiban a jövedelmi alapú, relatív megközelítés az elfogadott. A mediánjövedelem (átlagkereset) 60 százalékában határozták meg a jövedelmi szegénység küszöbértékét. Ez

Magyarországon 2013-ban egy fogyasztási egységre számítva 67 747 forint volt egy hónapban. Akkor ennél alacsonyabb jövedelemből a népesség 14,6 százaléka élt.

Mi kerül az asztalra?

A létminimum élelmiszerkosarának tartalma közepes fizikai igénybevétel esetén fedezi a vonatkozó egészségügyi és táplálkozástudományi követelményeknek megfelelő teljes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Az optimális kalóriaérték 2400 kcal. Egy felnőtt esetében többek között ezek vannak a kosárban:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • napi 81 gramm fehérjét (ezen belül 32 gramm állati fehérjét)
  • 83 gramm zsírt
  • 356 gramm szénhidrátot
  • 800 milligramm kalciumot
  • 3500 milligramm káliumot
  • 13 milligramm vasat
  • 60 milligramm C-vitamint tartalmaz.


Loading...

A létminimum definíciója szerint:
  • igen szerény fogyasztási szintet takar
  • alapvető szükségletek kielégítésére nyújt lehetőséget
  • a hónapról hónapra éléshez elég, és egy rendkívüli kiadás már akadályozza a szükségletek kielégítését.

Új mérések

Egyébként utoljára jelenik meg a Központi Statisztikai Hivatal létminimumra vonatkozó adatsora, mert feltétlenül ad helyes képet a szegénységről az élelmiszerkosárral való mérés. Ezentúl más módszerrel számítják majd. Csak a szegénységgel foglalkozó kiadványukban jelennek meg a létminimumra vonatkozó adatok, de ebben a fogyasztói kosár mellett a jövedelmi adatok is szerepet kapnak majd.

Címkék:
karrier, család, szegénység, létminimum, sar érték,