Megkezdődhet a vita a jövő évi minimálbérről

Pénzcentrum2015. május 21. 08:35

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) monitoringbizottsága a napokban dönt arról, hogy a közeljövőben vagy év végén legyenek a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról a tárgyalások - tudta meg a Napi Gazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).

A szakszervezetek már május elején jelezték a kormánynak, hogy a szokásoknak megfelelően, az adó- és a költségvetési törvénytervezetek benyújtása után készek tárgyalóasztalhoz ülni. A lap úgy tudja, az érdekképviseletek a május 21-i - döntően a sztrájktörvény, a munka törvénykönyve és a korkedvezményes nyugdíj helyébe lépő rendszerrel kapcsolatos munkaadói és munkavállalói javaslatokat tárgyaló - VKF-ülésen újra felvetik majd a minimálbér kérdését a szaktárcának.

Az NGM tájékoztatása szerint a jövő évi minimálbér, a garantált bérminimum, valamint a közfoglalkoztatási bér pontos mértékéről jelenleg folynak az egyeztetések. Mint írták, a felelős döntés meghozatalához szükséges számítások elkészítése folyamatban van, a költségvetési törvénytervezetet pedig úgy állították össze, hogy bármilyen döntés születik, azt kezelni tudja.

Az érdekképviseletek a törvénytervezetből arra következtettek, hogy a kormány bruttó 5,2 százalékos bérkiáramlással számol jövőre.

Címkék:
karrier, NGM, minimálbér, minimálbér-emelés, minimumjövedelem, sztrájktörvény,