30 százalékos béremelés jön júliustól: döntött a parlament

Pénzcentrum/MTI2015. április 21. 19:03

Átlagosan 30 százalékkal emelkedik a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók bére július 1-től, miután az Országgyűlés elfogadta a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljéről és a katonai életpálya bevezetéséről szóló törvényeket - mondta el a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Székesfehérváron.

Vargha Tamás államtitkár kiemelte: mostantól az alapilletményen felül nem különféle pótlékokat és "illetménynek látszó juttatásokat" kapnak a honvédelmi dolgozók, hanem valódi bért.

Az első emelt illetményt augusztusban kapják meg, csakúgy, mint a rendvédelmi dolgozók - tette hozzá.

Az államtitkár szerint ezzel nagyot léptek előre a teljes közszolgálatot átfogó életpályamodell megteremtése felé. Mint mondta, már csak a "nem fegyveres és egyenruhás" közszolgálatot ellátók vannak hátra, várhatóan ezen a területen 2016-ban történik meg az életpályamodellek bevezetése és ezzel együtt az illetményemelés.

A honvédségnél kiemelt figyelmet kapott az altiszti állomány, hiszen "ők alkotják a honvédség gerincét". Ennek megfelelően az új rendszerben az altiszti állománynak az átlagnál jobban, 38 százalékkal emelkedik az illetménye, miközben a legénységé 26, a tiszteké 15 százalékkal nő.

A rendvédelmi dolgozók esetében a cél az alapfeladatot ellátók, vagyis a rendőrök esetében a járőrök és a közterületen szolgálatot teljesítők munkájának elismerése volt. Júliustól 68 ezer rendőr és tűzoltó átlagosan 30 százalékkal kap több bért - tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vargha Tamás megjegyezte: a mostani illetményemelést továbbiak követik, mert 2019-ig minden év elején átlagosan 5 százalékkal nő a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók bére, így négy és fél év alatt átlagosan 50 százalékkal emelkedik illetményük.

Az illetményemelkedés a Terrorelhárítási Központ, a hivatásos katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, az Országgyűlési Őrség, a Nemzetvédelmi Szolgálat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományát érinti.

Címkék:
karrier, béremelés, terrorelhárítás, terrorelhárítási központ,