Így nyúlják le a pénzedet a netes csalók

Pénzcentrum2014. december 11. 09:29

A kiberbűnözők manapság igen kényelmes körülmények között, otthonuk melegében tehetnek szert akár milliókra a lebukás minimális kockázatával. Erre világszerte kiterjedt számítógépes bűnözői csoportok alakultak, amelyek kigyúrt gengszterek helyett hackereket és vírusfejlesztőket bérelnek fel - írja a Napi Gazdaság.

A phishing vagy adathalászat keretében a bűnözők ügyes praktikákkal ellopják hitelkártyáink adatait, megszerzik az online bankoláshoz vagy levelezéshez használt felhasználói nevünket és jelszavunkat - teszik mindezt úgy, hogy a valódihoz megszólalásig hasonló, de hamis weboldalt hoznak létre, s odacsalják a hiszékeny és közlékeny felhasználót. A szerzett adatokat vagy eladják a feketepiacon vagy saját maguk használják pénzlopásra.

Több féle módszer is van arra, hogy az adatainkat ellopják, leggyakrabban az e-mail címünkre érkező kéretlen vagy fenyegető levelekkel próbálják a bűnözők adatainkat "elhalászni". Sok esetben az operációs rendszerünk, böngészőnk, vagy más internetre csatlakozó programunk kiskapuját kihasználva nyúlják le az adatainkat, ez ellen a programok folyamatos frissítéseivel védekezhetünk elsősorban. Lényeges, az is, hogy számítógépünket megfelelő víruskereső és tűzfal programmal lássuk el, ezzel rengeteg káros vírust kivédhetünk, és megnehezítjük, vagy lehetetlenné tesszük adataink ellopását.

 

Címkék:
csalás, internet, gengszter,