Minden második(!) gyerek szegénynek számít Magyarországon

Pénzcentrum2014. december 3. 09:32

Magyarországon minden második gyerek szegénynek számít. A szegény gyerekek fele falun él, ahol esélyeik az átlagosnál sokkal rosszabbak.

A legszegényebb 2 millió emberből 700 ezer a gyerekek száma, és közülük 305 ezer falusi. Budapesten a becslések szerint 69 ezer szegény gyerek él - mondta az Origónak Lutár Balázs szociális munkás, a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársa.

Tapasztalatai szerint a fővárosban Dél-Pesten a legnagyobb a mélyszegénység. Kőbányát, Csepelt, és Erzsébetet említette, de a VI., VII., VIII., IX. kerület egyes részein is találkozott nehéz sorsúakkal.

Lutár Balázs beszélt a vidékről felköltöző szerencsepróbálókról is. Ők azok a családok, akik pár havi albérleti díjjal a zsebükben Budapesten próbálnak munkát találni. Két-három hónap alatt azonban kiderül számukra, hogy itt sincs munkalehetőség, elfogy a pénzük, ezért éheznek, és kilakoltatják őket az albérletből.

Az iskolákban a legnehezebb nap a hétfő - említette a Lutár Balázs. Sokan hétvégén szinte nem is esznek, az iskolások alig várják a hétfői reggelit és a meleg ebédet.

Címkék:
karrier, szegénység,