Ennek a fele sem tréfa: ezért vagyunk ennyire boldogtalanok

Nagy Bálint2014. október 18. 07:05

Egy friss felmérés szerint a magyarok kevesebb, mint egyötöde érzi boldognak magát; a legnagyobb gond természetesen a lakosság pénzügyi helyzetével van.

Korábban megjelent toplistáinkban megmutattuk, hogy Panamában élnek a legboldogabb; míg Szíriában, illetve Afganisztánban a legszomorúbb emberek a világon. A Gallup-Healthways felméréséből azonban az is kiderült:

Magyarországon mindössze az állampolgárok 18 százaléka elégedett életével.

Ezzel az értékkel középmezőnyben vagyunk; csakúgy, mint a szomszédos Szlovénia, Lettország, Mongólia és Vietnám. De ugyancsak 18 százalék a boldogsági ráta az állandó harcoktól sújtott Mauritániában, vagy az Ebolától veszélyeztetett Elefántcsontparton is.

A 18 százalék nem sok, érdemes azonban megvizsgálni azt is, hogyan jött ki ez az alacsony érték. Nos, a nemzetközi közvélemény-kutató öt kategóriában kérdezte meg a világ 135 országának, mintegy 133 ezer lakosát, hogy megtudja, mennyire boldogok lakóhelyükön az emberek. Ezek az ismérvek a következők voltak:

  • a lakosság pénzügyi helyzete
  • az emberek kitűzött céljai
  • a lakosság szociális helyzete
  • az emberek fizikai állapota
  • a közösség építő hatása
Loading...

A statisztikákból kiderült, Magyarországon a legnagyobb gond a lakosság pénzügyi helyzetével van. Az anyagi helyzetet tekintve a magyarok 39 százaléka túlélésre játszik, 34 százaléka vegetál, és csak 26 százaléka érzi azt, van mit a tejbe aprítani. De sokat mondó adat az is, hogy a magyar lakosság 30 százalékának egyáltalán nincsenek céljai, míg az ország szociális helyzetét is csak a lakosság 30 százaléka tartotta megfelelőnek.

A kutatás szubjektív voltát jól szemlélteti, hogy míg a világ legboldogabb országában (Panama) - ahol a lakosok 32 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól mennek pénzügyileg a dolgai - az egy főre jutó GDP 2013-ban, vásárlóerő paritáson mérve 16 500 dollár/év volt, addig Magyarországon a 19 800 dollár/fő/év GDP-mutató mellett is csak az emberek 26 százaléka elégedett anyagi helyzetével.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Címkék:
karrier, szegénység, boldogság, boldogtalanság,