Ilyen gagyi pénzhamisítókat! Hogy néz ki szegény Deák Ferenc?

Pénzcentrum2014. október 17. 16:05

Mohácson megpróbálták újrarajzolni a bankjegyeket, és azokat forgalomban használni, azonban a rendőrség nem díjazta az ötletet, így a két elkövető ellen pénzhamisítás miatt indult büntetőeljárás. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzeti Bank a magyarországi bankjegyek cseréjét tervezi, először a tízezer forintosokat fogják leváltani, majd folyamatosan meg fog újulni az összes bankjegy.

Haszontárgyak felvásárlása ürügyén csengetett be egy ismeretlen férfi 2014. október 15-én a koradélutáni órákban Mohácson egy idős házaspárhoz. A férjjel megállapodtak abban, hogy a családi ház elhasznált ablakait felvásárolja, melyhez vele nagyobb bankjegyekből álló pénzösszeget váltatott fel. A középkorú férfi azzal távozott, hogy az általa vásárolt ablakokért később egy fuvaros fog érkezni. Kis idő elteltével az idős sértettnek gyanússá vált, hogy senki nem jön az ablakokért, ezért a kapott bankjegyeket alaposabban megvizsgálta, melyeken elváltozást észlelt. A sértett a lakóhelyéhez közeli boltból kért segítséget, ahonnan értesítették a rendőrséget - olvasható a police.hu-n.


A rendőri intézkedéseknek, valamint az elvégzett adatgyűjtésnek köszönhetően a Mohácsi Rendőrkapitányság nyomozói az elkövetők beazonosítását követően a Kiskunfélegyházi Rendőrség segítségével elfogtak két kiskunfélegyházi lakost. A beszerzett adatok alapján a feltételezett elkövetők a később felhasznált bankjegyeket saját maguk hamisították. A 47 éves férfit, valamint pár évvel fiatalabb társát gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették. A nyomozó hatóság előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk indítványozására, ellenük a Mohácsi Rendőrkapitányság folytatja a büntetőeljárást. A rajzolt bankjegyek távolról valóban megtévesztőek lehetnek, ahogy az alábbi képen látni.


Mivel lehetne elkerülni a hamisításokat?

A Pénzcentrum az elmúlt hetekben többször is foglalkozott azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) újabb, biztonságosabb bankjegyekre cseréli a jelenleg forgalomban lévőket. A Jegybank friss tanulmányából újabb izgalmas részleteket tudhatunk meg a pénzcseréről. Kiderült például, hogy a tízezres után a húszezres cserélődik le, egy év múlva.

Lássuk az ütemezést!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Az MNB 2013. június 11-én döntött a jelenleg forgalomban levő forint bankjegysorozat megújításáról, a biztonsági elemei és képi megjelenése tekintetében újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyek kibocsátásáról.
  • A folyamat 2014 végén veszi kezdetét, amikor a 10 000 forintosok megjelennek a készpénzforgalomban. Az új 10 000 forintos 2014 szeptemberében vált törvényes fizetőeszközzé, s a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően, 2014 decemberétől fokozatosan jelenik majd meg a forgalomban.
  • Ezt követi majd a 20 000 forintos bankjegy megjelenése, várhatóan 2015 végén.
  • Azt egyelőre nem tudni, mikor jön az az új ötszázas, ezres, kétezres, ötezres. Az MNB a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a további címleteknél a kibocsátási ütemezés nincs meghatározva, véglegesítve. Az MNB a kibocsátási sorrend további időzítéséről a készpénzállomány bővülése, a selejtezés mértéke, valamint a jegybanki készletek alakulása függvényében hoz döntést. (Mivel azonban a bankjegycserét 2018-ig tervezik véghezvinni, minden bizonnyal lesz olyan év, amikor legalább két címlet is megújul).
  • A jelenleg használt és a továbbfejlesztett bankjegycímletek a jegybank tervei szerint egyaránt forgalomban maradnak. Az MNB a készpénzforgalmi tendenciák értékelését követően, megfelelő előkészítettség mellett határozza majd meg, mikor vonja ki a forgalomból a jelenlegi címleteket.


A 2030-as években jöhet a következő pénzcsere

A tanulmány szerint nemzetközi tapasztalatok, ajánlások azt mutatják, hogy egy nemzeti valuta bankjegyeinek korszerűségét, illetve hamisítás elleni védettségi szintjét jellemzően öt-hat évente érdemes felülvizsgálni, tíz-tizenöt évente pedig célszerű komolyabb változtatást, fejlesztést végrehajtani. a jelenleg forgalomban lévő forint bankjegysorozat legrégebbi címleteinek kibocsátása 17 évvel ezelőtt kezdődött - így arra lehet számítani, hogy a következő bankjegycsere a 2030-as években várható (persze az is elképzelhető, hogy addigra már euróval fizetünk Magyarországon).

 

Címkék:
rendőrség, pénzhamisítás, készpénzcsere, pénzhamisítók,