Csoportos leépítés: magyar dolgozók százezrei veszítették el az állásukat

Napi.hu2014. szeptember 3. 08:31

Az ezredforduló óta összesen 7518 alkalommal jelentettek be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz (NFSZ) csoportos létszámleépítést a cégek, melynek következtében valamivel több mint 363 ezer ember veszítette el a munkáját - írja az NFSZ statisztikáira hivatkozva a Napi.hu.

A statisztika nem jelenti azt, hogy nem történt ennél több, nagyobb volumenű elbocsátás, mivel ahogy sok más területen, itt is leleményesek a magyar cégek. Előfordulhatott, hogy egy több száz fővel dolgozó cég apránként (pl. 25 főnként, időben több hónapra elosztva) rúgta ki az embereit, így kerülve el, hogy csoportos létszámleépítést kelljen bejelentenie a hatóságok számára.

A 2002 óta eltelt időszakban a megyék és a főváros "versenyét" Tolna megye nyerte, ahonnan 2013 végéig 113 alkalommal jelentettek be a cégek csoportos létszámleépítést. A megye legrosszabb éve 2005 volt, ekkor ugyanis 20 alkalommal bocsátottak el tömegesen a vállalatok, míg tavaly például egyetlen egy bejelentés sem érkezett az NFSZ-hez. Nem sokkal van lemaradva Nógrád megye, itt a hatóság összesítése szerint 121 alkalommal jelentettek be leépítéseket, 2011-ben és 2013-ban mindössze egy-egy alkalommal.

 

Címkék:
karrier, munka, elbocsátás,