Másfél év munka nélkül: ennyi idő kell, hogy új állást találjunk

Pénzcentrum2014. augusztus 27. 15:00

Folytatódtak az élénkülő munkaerőpiaci folyamatok 2014. május-július időszakban. A foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélkülieké pedig csökkent.

A KSH jelentése szerint idén május-júliusra a foglalkoztatottak száma 163,8 ezer fővel, 4,1273 millió főre nőtt az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliség: ugyanezen időszakra a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 92 ezer fővel, 354 ezerre csökkent, ami alapján a munkanélküliségi ráta 7,9%-ra mérséklődött. Igaz, a fiatalok (15-24 éves korosztály) körében az állás nélküliek aránya eléri a 21 százalékot, így a munkanélküliek 19,3 százaléka ebből a korcsoportból kerül ki.

Érdemes ugyanakkor kiemelni azt, hogy a munkanélküliek 49,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónap volt.

Az adatokat kissé árnyalja, hogy már az éves összevetésben a mutatók szép előrelépést jeleznek, ugyanakkor a friss foglalkoztatási szám szezonálisan kiigazítva csökken. Természetesen egy ilyen megingásból nem kell messzemenő következtetéseket levonni, érdemes inkább megvárni a következő időszak adatait, mielőtt a javuló trend megállásáról beszélnénk.

Továbbra is igaz, hogy a munkapiaci adatok értelmezésében nehézséget jelent az elmúlt hónapokban rendkívül hektikusan változó közfoglalkoztatás.

 Az év elején bizonyosan nagy szerepe van a foglalkoztatás javulásában a téli közmunkaprogramoknak, de ettől szűrve is látható volt némi javulás. Érdemes felhívni a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy míg a KSH ma megjelent mintavételes adatai szerint a foglalkoztatás már a válság előtti szint felett jár, addig az adminisztratív, szűkebb körű adatgyűjtés alapján még jócskán a válság előtti csúcs alatt vagyunk.

A látványosan nagy eltérés egyrészt a közmunkaprogramok 2010 óta történt felfutására, másrészt a külföldön munkát vállaló, de hazai lakhelyüket megőrzők számának megugrására vezethető vissza.

Címkék:
karrier, foglalkoztatás, munkanélküliség, munkaerőpiac,