Külföldi munkavállalás: tényleg jó, hogy ennyien vándorolnak ki?

Pénzcentrum2014. augusztus 19. 14:50

Új tanulmányt tett közzé a Magyar Nemzeti Bank honlapján, ezúttal a kivándorlás magyar munkaerőpiacra gyakorolt hatásait elemzik. A tanulmány részletesen az ingázás hatásait vizsgálja, és arra jut, hogy egyelőre nehéz mérleget vonni - de azért lehet bőven pozitív eredménye is a kivándorlásnak.

De mégis mi lehet a jó abban, hogy elmennek az emberek az országból? Ez a táblázat adja meg a választ:

A lényeg az, hogy ha sokan elvándorolnak, akkor itthon munkaerőhiány alakulhat ki. Ez ugyan a munkaadóknak nem jó, a munkavállalóknak viszont akár az is lehet, mivel nagyobb eséllyel kérhetnek béremelést.

A jegybank munkatársai a munkaerőpiaci felmérés számaiból dolgoztak, ez alapján csak az ingázókat tudták részletesen elemezni.

Az ingázók száma a rendelkezésre álló adatok szerint elég durván emelkedett az utóbbi időben, 2000 óta gyakorlatilag megtízszereződött:

A jegybank szerint a külföldi munkavállalás jelenségének erősödése mögött a gazdaság átmeneti gyengeségéből fakadó, ciklikus okok állnak. Főleg az építőiparban, a szállítmányozásban és a vendéglátásban nagy a kivándorlás, és főleg a fiatalokat érinti.

Címkék:
mnb, karrier, külföldi munka, kivándorlás, munkaerő-migráció,