Tényleg ennyit visznek haza az egyetemi vezetők?

Pénzcentrum2014. augusztus 1. 09:30

Többek között az etikátlan személyi kifizetések megszüntetése lesz a kinevezésre kerülő kancellárok legsürgetőbb feladata - írja a Napi Gazdaság.

Óriási különbségek vannak a személyi kifizetések esetében a különböző felsőoktatási intézmények között. Van olyan főiskola, ahol a törvény által garantált illetményalaphoz képest többszörösét keresik egyes munkavállalók. A keresetkiegészítés pedig szinte minden esetben munkáltatói döntésen alapul. Ezek, bár jogszerűek, felvetik az etikátlan kifizetések gyanúját, mivel semmi sem indokolja, hogy hasonló munkakörben dolgozók eltérő fizetést kapjanak.

Van olyan hivatalvezető, aki az átlag bruttó 150 ezer forint garantált alapilletmény közel ötszörösét viszi haza. Sokszor 35-55 százalékkal haladja meg a dolgozók átlagbére a versenyszféra és a közszféra átlagát. Előfordul, hogy olyan feladatért kapnak vezető beosztásban lévő munkavállalók keresetkiegészítést, amely egyébként is a munkakörébe tartozik. Máshol úgy részesülnek keresetkiegészítésben, hogy többletfeladat nem lett meghatározva.

 

Címkék:
karrier, fizetés, egyetem, felsőoktatás, főiskola, kancellár, illetményalap,