Százezreknek biztosít megélhetést az idénymunka

Magyar Nemzet2014. június 30. 09:30

Több százezer személy teremti elő legalább részben megélhetésének anyagi alapjait a különféle időszakos tevékenységekből. Idén már több mint négymilliárd forint be az idénymunkások után befizetett kis összegekből - írja a Magyar Nemzet.

Idén június elejéig közel 370 ezer ember vállalt egy napra egy-egy napra vagy kicsivel hosszabb időre alkalmi munkát. Ugyanakkor az adatok jelentős emelkedésére lehet számítani, hiszen a turisztikai szezon és a mezőgazdasági munkák lényegében csak most kezdődnek, valamint az építőiparnak kedvező időszak is előttünk áll még.

Körülbelül 4,1 milliárd forint adóbevételre tett szert az államkassza azokból a befizetésekből, amelyeket az idénymunkásokat foglalkoztatók fizetnek be. Például a napszámosok, kisegítő személyzet, építőipari segédmunkások vagy filmes statiszták után is kis tételeket fizetnek be a foglalkoztatók. A mezőgazdasági és turisztikai szektorban napi ötszáz forint a teher, más időszakos munkások után pedig ezer forint.

A munkaadók telefonon és interneten is bejelenthetik az idénymunkásokat. Az időszaki alkalmazás csak meghatározott ideig tarthat, és korlátlanul sem vehetnek fel a vállalkozók alkalmi munkásokat. Az előírások betartását szigorúan ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Címkék:
karrier, NAV, idénymunka, foglalkoztatás,