Drasztikus leépítés: ezreket küldenek el a nagy magyar vállalattól

Világgazdaság2014. június 6. 10:05

Még soha olyan kevesen nem dolgoztak a Magyar Postánál, mint most, és minden jel szerint az állami vállalat a jövőben még tovább csökkentené a munkavállalók létszámát - írja a Világgazdaság.

Az állami vállalat kimutatása szerint a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma 31701 fő volt 2014 első negyedévben, ők összesen 17,6 milliárd forintot kerestek. Tavaly év végén még 32147-en dolgoztak a cégnél és 16,8 milliárd forintot kerestek. Az ezt megelőző negyedévben pedig még 32384-en mondhatták magukat postai dolgozónak, de négy évvel ezelőtt még 34 ezernél is többen kapták a Magyar Postától a fizetésüket. Vagyis leépített és bért emelt a vállalat.

Mivel közös megegyezéssel küldik el az embereket a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége szerint (POFÉSZ), ezért ilyen a szakszervezet nem tehet semmit. Miután a kiválasztási módszer sem ismert, ezért a munkavállaló sem tudhatja, hogy mikor kerül rá a sor. A POFÉSZ azt is nehezményezi, hogy áprilisban a Magyar Posta és a honvédelmi tárca megállapodtak, hogy a leszerelt katonák az állami vállalatnál dolgozhatnak tovább.

 

Címkék:
karrier, fizetés, posta, leépítés,