Ketyeg az óra: közeleg a nagyon fontos határidő!

Pénzcentrum2014. május 7. 05:32

Május 20-ig kell beadnunk személyijövedeleadó- (ismeretebb nevén szja) bevallásunkat. A bevallásokban minden évben találnak hibákat a revizorok: segítünk, hogy Te ne rontsd el.

Május 20-án éjfélig kell postára adni, vagy az ügyfélkapun keresztül elküldeni a bevallást az adóhatóságnak. A késést több százezres bírsággal sújthatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Eddig a határidőig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékáról is. Ezt azok is megtehetik még külön nyomtatványon, akik már korábban elküldték a bevallásukat, de senki részére nem ajánlották fel az adójukat.


Az szja-bevallás határideje május 20!


Egyre több személyijövedelemadó-bevallás érkezik az interneten az adóhatósághoz. Tavaly az összes bevallás mintegy negyede elektronikus formában jutott célba. Idén az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványok - egyebek mellett - már az adónyilatkozat ("söralátét") is letölthető néhány kattintással. A kész bevallást továbbra is ki lehet nyomtatni, és aláírás után papíron benyújtani vagy az Ügyfélkapun továbbítani a NAV-hoz.



A NAV tájékoztató videója az adóbevallásról


Idén a "söralátét" méretű adóbevallás is letölthető a netről

A szja-bevallás legegyszerűbb módja az egyoldalas adónyilatkozat, amit sokan csak "söralátét-bevallásként" emlegetnek; ezt egyéb törvényi feltételek megléte mellett akkor lehet választani, ha a munkáltatók által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál.

Az 1353ADÓNYILATKOZAT elnevezésű nyomtatványon a személyes adatokon túl mindössze három sort kell kitölteni, és a benyújtási határideje május 20.

Az adónyilatkozat a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető. A kitöltő- és ellenőrző programmal elkészített adónyilatkozat az ügyfélkapun keresztül elektronikusan is beküldhető, vagy kinyomtatva, postán is továbbítható a NAV-hoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes tanulmányozni a munkáltatótól év elején kapott 13M30-as igazolást, mert azon az is szerepel, hogy az adózó jogosult-e az adónyilatkozat benyújtására. Ebben az esetben az igazolás adatait csak át kell másolni az adónyilatkozat megfelelő soraiba.


Tipikus hibák

Az szja-bevallásokban minden évben találnak hibákat a revizorok. Az eddigi tapasztalatok alapján a papír alapú kitöltésnél célszerű ellenőrizni, hogy az adózó aláírta-e a bevallást, és azt is, hogy kitöltötte-e a részletező lapok számát. Sok esetben a levont adóelőleg összege hiányzik, a családi adóalap kedvezmény kapcsán pedig gyakran hiányosan tüntetik fel az eltartottak adatait.

Az adónyilatkozaton az azonosító adatokon kívül mindössze az adóköteles jövedelem együttes összegét, a jövedelmet terhelő jövedelemadó (16 százalék) összegét, valamint a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó, adóelőleg összegét kell feltüntetni. Az adónyilatkozatok esetében a leggyakrabban előforduló hiba, hogy az adózók a számszaki adatokat nem töltik ki, kizárólag a személyes adatok feltüntetésével kívánnak eleget tenni bevallási kötelezettségüknek. A másik, amire nem figyelnek: a jövedelmet terhelő szja-kötelezettség és a munkáltató/kifizető által ténylegesen levont szja több mint 1000 forinttal eltér, ami kizárja az adónyilatkozat benyújtását.

Címkék:
adozas, adóbevallás, NAV, szja, youtube letöltés,