Anyasági támogatás: 300 ezer forint az első gyermek után?

Magyar Nemzet2014. május 7. 09:30

Közel ötszörösére nőhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege. A demográfiai program további része lenne még a gyed rugalmasabbá tétele, valamint munkahelyi családi napközik létrehozása - írja a Magyar Nemzet.

Mivel egy család az első babánál veszi meg a kelengyét, a kiságyat és a babakocsit is, ezért ez első gyermek megszületésének az eddigieknél erőteljesebb anyagi ösztönzését tervezi a kormány. Ezt az anyasági támogatás többszörösére emelésével érnék el. Jelenleg a szülés után alanyi jogon, egyszeri juttatásként járó anyasági támogatás összege 64 125 forint, ez emelkedne közel ötszörösére, akár 300 ezer forintra.

KATTINTS! Luxusbölcsődék Magyarországon: ki tudja ezt megfizetni?

A demográfiai program további része lenne még a gyed rugalmasabbá tétele, valamint a bölcsődefejlesztések mellett a munkahelyi családi napközik létrehozásának ösztönzése.

A program keretében eddig a gyed extrát és a többgyermekes anyák járulékmentességének meghosszabbítását vezették be. Előbbit idén januártól lehet igényelni, amelynek köszönhetően korlátlanul lehet munkát vállalni a gyed, illetve a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves kora után.

Friss! A demográfiai program vezetője pontosít
Révész Máriusz, a demográfiai program vezetője az Index.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a napilap pontatlanul idézte őt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Index.hu-nak Révész elmondta, hogy anyasági támogatás összegének jelentős növekedése nem újdonság, benne volt a 2013-ban elkészített munkaanyagban, sőt, már a sajtóban is többször szerepelt mint a népesedési csomag egyik megvalósításra váró eleme, de egyelőre nem tudni, mikor mond rá igent a kormány.

Révész szerint azonban a csomag további elemeinek elfogadása jelenleg nem aktuális kérdés, hiszen még csak a következő hetekben alakul meg az új kormány, és egyelőre az sem derült ki, hogy ki fog foglalkozni ezzel a területtel, ráadásul a demográfiai csomag bármelyik újabb része milliárdos tétel lehet a költségvetés számára - írja az Index.hu.

 

Címkék:
karrier, család, gyes, gyermekvállalás, gyed extra,