Népszerű a külföldi munka: ide mennek a legtöbben

Pénzcentrum2014. február 27. 10:31

A külföldön munkát vállaló magyarok első számú célpontja még mindig Nagy-Britannia: a minimálbérből élő szakképzettség nélküli honfitársaink a fővárosban 80-100, vidéken akár 200 ezer forintot is félre tudnak tenni havonta - írja a Napi Gazdaság.

A külföldön munkát vállaló magyarok fele szakképzettséget nem igénylő területen elhelyezkedő diplomás Tanay Marcell, az Euwork Munkaközvetítő és Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint. A vállalat tapasztalatai szerint sorrendben Nagy-Britannia, Németország és Ausztria a legnépszerűbb célország. A briteknél van a legnagyobb kereslet a szakképzetlen munkaerőre, főleg a vendéglátóiparban, a logisztikában és az egészségügyben. De akár pultosként, pincérként, raktárosként, takarítóként vagy betegápolóként foglalkoztatják a magyarokat. Az első évben ugyan biztosan nem tudnak elmozdulni a minimálbérnek megfelelő 6,31 fontos órabértől, azonban később ez feljebb kúszhat 7-8 fontra. Egyébként már minimálbérből is félre tudnak tenni a fővárosban 80-100, vidéken 200 ezer forintot havonta. A szakképzett munkaerő 8−12 fontos órabérrel kalkulálhat Angliában.

Ausztriában és Németországban már inkább a szakképzett munkaerő érvényesül, keresetük legalább 10-12 euró óránként. Az asztalosoktól, ácsoktól kezdve a kőműveseken, festőkön át egészen a szakácsokig, varrónőkig mindenkit alkalmaznak, aki megbízható, és jól dolgozik. A diplomások közül az orvosokon kívül főleg gépészmérnököket, illetve informatikusokat keresnek. Ezekben az országokban a képzettség nélküliek is 7,5 eurós órabért kapnak. A szakképzettek 300 ezer forintot, a szakképzettség nélküliek ennek a felét, 150 ezret tehetnek félre havonta. Egyre többen mennek dolgozni Hollandiába, Írországba és Spanyolországba is.

Címkék:
karrier, munkahely, külföld, munka, munkavállaló, külföldi munka,