Diétás menza: bajban az ételallergiás gyermekek

Pénzcentrum2014. február 21. 09:30

Hiába kell az ételallergiás gyermekek számára is biztosítani a közétkeztető cégeknek a megfelelő étkezést, sok szülő szerint nem a diétájuknak megfelelő ételt kapják gyermekeik az iskolában - írja az InfoRádió.

A jogszabályi előírások szerint a szakorvos által igazolt, diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő étrendet kell biztosítani. Ugyanakkor egy adott közétkeztetőnek nem kötelező felvállalni a diétás étkeztetést is. A speciális közétkeztetés biztosításáért felelős intézménynek viszont be kell szereznie egy másik közétkeztetőtől a szükséges ételeket vagy saját magának kell megfőznie azt. Például kórházakból és szociális intézményekből tudnak ilyen ételeket szállíttatni, hiszen ott megvan a szükséges szakmai háttér és alapanyag-választék.

A diétás étrendet igénylő gyermekek száma évről évre nő. A legtöbb esetben arra kell ügyelni, hogy ne legyen glutén, tejcukor vagy tejfehérje az ételben. Az ilyen típusú ételek elkészítése költségesebb, hiszen egyedi alapanyagokat igényel, és adott esetben mindössze két-három főnek kell külön ételt készíteni. Ma mindössze 300 forintból hozzák ki a közkonyhák egy bölcsődés napi háromszori étkezését.

Az étkeztetés megreformálását célzó új mintamenza programban nagyobb szerepet fog kapni az ételallergiás gyerekek étkeztetése - mondta a program vezetője, Prohászka Béla. Hozzátette, hogy a jövőben az ezzel foglalkozó cégeknek nem csak az ebédet kell tudniuk előállítani, hanem a reggelit és az uzsonnát is. Ha az étkeztetés megreformálást célzó rendelet szeptembertől életbe lép, a 300 forintos napi átlagköltség valószínűleg nem lesz tartható, és nagyobb árharcra kell számítani.

 

Címkék:
allergia, menza, tejtermék,