Kasszacsere: megint az adófizetők állják a számlát?

Népszava2014. február 17. 09:30

Feburár 24-ig jelentkezhetnek a Patkós-Cassa károsultjai az adóhatósgnál, ha szeretnék, hogy az állam átvállalja az általuk kifizetett összeget. A kormány egyúttal állami támogatást is ígér a bajbajutott vállalkozóknak - írja a Népszava.

A kormány úgy döntött, hogy az állam átvállalja az eltűnt Patkós-Cassa károsult vállalkozóinak a befizetését. Ezen felül jogi útra is tereli az ügyet - közölte szombaton a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az eltűnt viszonteladó cég ügyfelei február 24-ig jelezhetik a NAV-nál igényüket arról, hogy követelésüket az államra engedményezik. A nyilatkozat mellé csatolni kell a szerződés, a számla és a kifizetésről szóló igazolás másolatát is.

Nyílt levélben fordul viszont majd több kereskedő is a nemzetgazdasági miniszterhez. Többek között arra lesznek kíváncsiak, hogy mihez kezdett volna Varga Mihály, ha őt vállalkozóként hozza ilyen helyzetbe egy szabályozás. Sokan sérelmezik ugyanis, hogy nem tudni, mi lesz azokkal a kereskedőkkel, akik év végén azért voltak kénytelenek bezárni, mert az 50 ezer forintos állami támogatás ellenére sem tudták megvenni az új kasszákat. Továbbá azon is aggódnak, hogy a mindennemű tesztelés nélkül beüzemelt pénztárgépekkel lesznek-e vajon problémák az első hónapokban.

Ma tudnak még online kasszát rendelni azok a kereskedők, akik korábban az AltCash-nél adtak le rendelést. Január 23-án ugyanis a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MEKH) visszavonta a cég által forgalmazott pénztárgépek engedélyét, mivel a 2 gép adóelkerülésre adhat lehetőséget. Tovább bonyolítja az ügyet, hogy közben a rendőrség is nyomozásba kezdett, a nol.hu értesülései szerint a MEKH-nél és az AltCash-nél is házkutatást tartottak. A MEKH korábbi vezetőjét pedig Varga Mihály nemrégiben felmentette tisztségéből.

Címkék:
adozas, NAV, pénztárgép, kasszacsere,