A NAV sem hagyja ki a Valentin-napot

Pénzcentrum2014. február 12. 12:00

A szerelmesek ünnepének közeledtével nő az érdeklődés a különböző szolgáltatók, kereskedők Valentin-napi kínálata iránt. Az eladóknak ilyenkor sem szabad azonban megfeledkezniük a jogszabályok betartásáról, például a számlaadásról. Többek között ennek teljesítését fogja fokozottan ellenőrizni az adóhatóság - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó- és Vámhatóság.

A NAV tapasztalatai szerint az ünnepet megelőzően megnő a kuponos akciókat, a csomagküldő szolgáltatásokat igénybe vevők száma, valamint éttermeket, cukrászdákba is többen látogatnak ilyenkor. De nemcsak az ezeken a területeken tevékenykedők, hanem az alkalmi árusok, internetes kereskedők, szolgáltatók is számíthatnak a fokozott adóhatósági ellenőrzésre.

Az ellenőrök többek között ellenőrzik, hogy az árusok adnak-e számlát, rendelkeznek-e adószámmal, bejelentették-e alkalmazottaikat és tudják-e igazolni az áru eredetét. E megfelelő jogszabályok betartása nemcsak a kerekedők, de a vásárlók és munkavállalók érdeke is. Míg előbbiekre a szabályok be nem tartása esetén akár egymilliós forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak, addig utóbbiak vásárlói jogaikat (például garancia érvényesítése), vagy alkalmazottak esetében szolgálati idejüket és társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságukat veszíthetik el.

Címkék:
adozas, vásárlás, adóellenőrzés, számlaadás,