Kedvező változások jöhetnek a többgyermekes családok fizetésében

Magyar Hírlap2014. február 5. 09:30

2014-ben az alacsonyabb jövedelmű, többgyermekes munkavállalók számíthatnak kedvezőbb változásokra a családi járulékkedvezmény bevetésének köszönhetően, még úgy is, hogy a személyi jövedelemadó-törvényben idén elhanyagolható mértékű érdemi változás történt - írja a Magyar Hírlap.

A 2011-ben bevezetett családi adókedvezmény célja, hogy a gyermeknevelés mellett dolgozóknak adókönnyítést adjanak. A járulékkedvezmény mértéke egy vagy két gyermek esetén eltartottként havi 62 500 forint, három vagy annál több esetén pedig gyermekenként már havi 206 250 forint jár. A gyermekeiket felváltva nevelő szülők fele-fele arányban érvényesíthetik a családi kedvezményt.

A három vagy több gyermeket nevelő családok esetében fordult elő, hogy a bruttó fizetésük kisebb volt, mint az érvényesíthető kedvezmény, így nem tudták teljes mértékben kihasználni azt. Az idén életbe lépő jogszabályváltozás viszont lehetővé teszi, hogy a fennmaradó kedvezmény az adott hónapban fizetendő természetbeni egészségbiztosítási járulék (4%), pénzbeli egészségbiztosítási járulék (3%) és nyugdíjjárulék (10%) terhére is érvényesíthető. A 618 ezer bruttó felett kereső családok viszont már eddig is teljes mértékben tudták érvényesíteni a kedvezményt, így idén náluk nem kell változásra számítani a bérkompenzációban.

Címkék:
fizetés, adókedvezmény, bér, gyermek, járulék,