Sok webáruház trükközött idén karácsonykor (is)

Magyar Nemzet2014. január 7. 13:05

Több külföldön bejegyzett webkereskedő cég trükközik azzal, hogy a környező országok alacsonyabb áfáival árusítja itthon a különböző termékeket, emiatt több hagyományos üzlet készül lehúzni a rolót - írja a Magyar Nemzet. Ez a gyakorlat nemcsak a hazai cégeknek, hanem a fogyasztóknak is gondot okozhat.

Az online vásárlásnál is egyre égetőbb probléma, hogy a kereskedőknek nem csupán az óriási túlkínálat miatti versenyben kell megállniuk a helyüket, hanem egyre nehezebben tartják a lépést azokkal az internetes boltokkal, amelyek például Szlovákiából bonyolítják le az eladásaikat a magyar piacon.

A látszatra itthon működő webshopok ugyanis jóval a piaci árak alatt kínálják termékeiket, mivel a szomszédos országban a műszaki termékekre csupán 19 százalék forgalmi adót kell felszámolni, szemben az itthoni, 27 százalék áfával. Ennek köszönhetően tömegesen zsebelik be a magyar megrendeléseket.

Az árérzékeny vásárlót félrevezeti a magyar internetcímen, magyar nyelven elérhető weboldal. Azt hiszik, hazai cégtől vásárolnak, miközben az üzemeltető cég adószámából kiderül, hogy külföldi kereskedésről van szó - mondta el a lapnak Kis Ervin Egon, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület elnöke.

Az olcsóbb beszerzés e módja elsősorban azért kockázatos a fogyasztónak, mert ha külföldi kereskedőtől vásárol, akkor nem kapja meg azt a támogató jogi környezetet, amely itthon biztosított. Így például akadályokba ütközhet, ha élni akar a vételtől való elállási jogával, vagy költségesebb lehet, ha a meghibásodott termék garanciális feltételeit szeretné érvényesíteni.

Címkék:
adozas, vásárlás, webshop,