Mi lesz a magyar bőlcsődékkel? Milliárdok hiányoznak

Világgazdaság2013. november 15. 08:33

A kedvezőbb számítási szabályok miatt ugyan emelkedik jövőre a bölcsődék állami támogatása, de még így is lehet mintegy 30 százalékos forráshiány, amit továbbra is az önkormányzatoknak kell majd pótolni - írja a Világgazdaság.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke a lapnak elmondta: két-hárommilliárd forintnyi pluszforrásra lenne szükség a jövő évi költségvetésben ahhoz, hogy az önkormányzatok el tudják látni bölcsőde működtetési feladataikat.

A lap emlékeztet arra, hogy Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár nemrégiben azt közölte, hogy jövőre mintegy 30 százalékkal nő a bölcsődei férőhelyek finanszírozása az idei évhez képest.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a lapot arról tájékoztatta, hogy az állam az idén mintegy 13 milliárd forintot fordít a bölcsődei ellátás működtetésére, és jövőre a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek ellátása után differenciált finanszírozás valósulhat meg, a kedvezményes gyermekétkeztetésre is lesz állami támogatás, ami növeli a bölcsődékre fordított összegeket.

 

Címkék:
karrier, gyerek, bölcsőde,