Se luxusadó, se áfacsökkentés

Pénzcentrum2013. október 25. 16:32

Az Origo információi szerint a kormány letett a luxusadó bevezetéséről és a hústermékek áfájának csökkentéséről is lemondott. Az indoklás egyszerű: a kifeszített költségvetés az áfacsökkentést nem bírná már el.

A portál kormányközeli forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a kormány nem lépi meg a hústermékek áfacsökkentését és a luxusadót sem vezeti be jövőre.

A cikk emlékeztet arra, hogy hetek óta megy a huzavona az áfacsökkentésről, elsősorban a Nemzetgazdasági Minisztérium és az agrárlobbi között. A hús forgalmi adójának csökkentése 45-50 milliárd forintos kiesést okozna a költségvetésben, amit a kifeszített büdzsé már nem bírna el. Könnyen 3% fölé emelkedne ugyanis így a hiány, ami azzal a veszéllyel járnak, hogy újraindul a túlzottdeficit-eljárás.

A kormány emellett a luxusadó bevezetéséről is letett.

A lap információi szerint az NGM-ben már nem számolnak azzal, hogy ez a két adóötlet feltámadna. De ez még előfordulhat a jövő évi adótörvények parlamenti vitája alatt, elméletileg. A csomagot november végéig kellene elfogadni, hogy az új szabályok január elsejétől életbe lépjenek. A Fidesz egy adóügyekben járatos illetékese a portálnak azt mondta, hogy a frakció aligha veszi semmibe a kormány akaratát, amelyet több hét számolgatás előzött meg.

Címkék:
adó,