Itt a kormány nagy ígérete, nézd meg te is, mennyit nyerhetsz!

Pénzcentrum2013. október 19. 08:02

A 2014-es adótörvény-módosítások legfontosabb eleme a családi adókedvezmény kiterjesztése. A korábban ismertetettek szerint az szja-n felül a 7%-os egészségbiztosítási és 10%-os nyugdíjjárulékból is igénybe vehető lesz a gyermekek után járó kedvezmény- jelentette be tegnap  Giró-Szász András kormányszóvivő egy sajtótájékoztatón.

A kormány adóreformjának egyik legfontosabb része volt a családi adókedvezmény bevezetése, amit eddig csak a személyi jövedelemadón keresztül lehetett érvényesíteni. Mértéke 1 vagy 2 gyerek esetén, gyerekenként 10 ezer forint. Háromnál viszont ez már 33 ezer forint. Könnyen kiszámítható, hogy azok, akiknek a személyi jövedelemadójuk nincs 99 ezer forint, vagyis bruttó 618 750 forintnál kevesebbet keresnek havonta, nem tudják ma még igénybe venni a maximális kedvezményt.

Mindeközben a magyar átlagkereset ennek töredéke. Augusztusi adatok szerint csak 224 846 forint a bruttó átlagkereset. Aminek a szja vonzata 36 ezer forint, ami egyben azt is jelenti, hogy egy átlagos keresettel rendelkező háromgyerekes családfő a családi adókedvezménynek csak a harmadát tudja ma kihasználni. Tehát az egész rendszer a gazdagoknak kedvezett, ők tudták csak a kedvezményt kihasználni.

A jövő évi változások része, hogy a szja-n felül a 7%-os egészségbiztosítási és 10%-os nyugdíjjárulékból is igénybe vehető lesz a gyermekek után járó kedvezmény. A már említett átlagos keresettel rendelkező család így már 74 199 forint adókedvezménnyel élhet. A maximális kedvezményhez 3 gyerek esetén legalább 300 ezer forintos bruttó kereset szükséges.

Ha te is kíváncsi vagy, hogy mennyivel több adójóváírást kapsz jövőre a kormány tervei szerint, akkor nézd meg kalkulátorunkat.

Címkék:
bér, családi adókedvezmény,