Mit csinál télen 200 ezer közmunkás?

Pénzcentrum2013. október 8. 09:45

Korántsem elsősorban hólapátolás, hanem alapkompetencia-fejlesztő képzések, üvegházi munka és az önkormányzati intézményekben végzendő szakipari feladatok is várnak a téli időszak közmunkásaira - írja a Népszabadság.

Míg tavalyelőtt 20 ezer, idén már mintegy 200 ezer embert von be a téli közmunkába a kormány: az állástalanok ötven százaléka novembertől jövő április végéig közfoglalkoztatásban vesz részt, további százezren pedig képzést kapnak december és 2014. március vége között.

Az átmeneti időszak tervezésénél kiemelt szempont, hogy értékteremtéshez kapcsolódó foglalkoztatási formákat biztosítsanak. Ilyen például a mezőgazdasági termékek fűtött fóliás, üvegházi termelése, feldolgozása, értékesítése, az önkormányzatok vagy azok intézményeihez kapcsolódó szakipari munkák elvégzése, valamint a szociális és lakossági szolgáltatások nyújtása - tájékoztatta a lapot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

"Nem fog 100 ezer ember havat lapátolni. A Belügyminisztérium bevonásával olyan programon dolgozunk, amilyen eddig még nem volt" - mondta Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közelmúltban egy sajtóbeszélgetésen. A nyolc általánost végzettek alapkompetencia-fejlesztő, illetve betanító jellegű képzéseken, az érettségizettek és diplomások államilag elismert - például OKJ-s - kurzusokon vehetnek részt.

Címkék:
karrier, közmunka,