Százmilliós adócsalás a vecsési számlagyárban

MTI2013. október 2. 17:38

Az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy vecsési férfi ellen a Somogy Megyei Főügyészség - tudatta a vádhatóság szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a vádlott egy siófoki cég tulajdonosának szóbeli megbízása alapján a cég nevében cukor-nagykereskedelmi tevékenységet folytatott. Ő kutatta fel a szállítókat és a vevőket, intézte a költségszámlák beszerzését, a pénzkezelés is az ő kezében összpontosult, a könyveléshez és az adóbevalláshoz szükséges számlák, okiratok körét is ő határozta meg.

A vádlott a kft. nevében ismeretlen szállítóktól számla nélkül szerzett be cukrot, valamint étolajat, az árubeszerzés költségeit pedig egy fantomcég nevében kiállított fiktív számlákkal igazolta le. A kft. könyvelője a vádlott által kiállított és neki átadott 156 számlát felhasználva készíttette el a cég adóbevallását, melynek ezáltal az adófizetési kötelezettsége 125,5 millió forintot meghaladó összeggel csökkent 2009-ben.

A Somogy Megyei Főügyészség a vádiratban végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől eltiltást, pénzbüntetés kiszabását, valamint vagyonelkobzást kért a vádlottra.

Címkék:
csalás, adó,