Milliárdos csalás a magyar kisvárosban: megszólalt a PSZÁF

MTI2013. július 31. 15:32

A Borsod Takarék Takarékszövetkezet napi működését nem befolyásolja az a bűncselekmény, amelyben sikkasztás gyanúja miatt a rendőrség nyomoz a mezőkövesdi takarékszövetkezeti fióknál - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek szerdán.

A szóvivő tájékoztatása szerint a takarékszövetkezet likviditási és tőkehelyzete is kiváló, és a takarékszövetkezet tagja a legnagyobb betétbiztosítási rendszernek, az OTIVA-nak.

A stabil működés tényét igazolja a felügyelet átfogó rutinszerű vizsgálata is, amelyet 2012 ősze óta folytatnak a takarékszövetkezetnél - tette hozzá.

Az ügyről bővebben: Az évszázad sikkasztását követték el a mezőkövesdi takarékban

Elmondta azt is, hogy a vizsgálat révén, amelyről még nem született meg a határozat, tudomással bír a felügyelet is a sikkasztási ügyről. Az ellenőrzés kiterjedt a bankbiztonság és a kontroll funkciók állapotára is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez alapvetően bűncselekmény, annak kivizsgálásában a nyomozóhatóság az illetékes. Természetesen a PSZÁF igény esetén együttműködik minden ilyen ügyben a nyomozóhatósággal - tette hozzá a szóvivő.

Kiemelte, hogy a felügyelet még 2010-ben adott ki vezetői körlevelet a belső csalások megelőzéséről és felderítéséről, pontosan ilyen esetek kapcsán. Ebben a bankbiztonsági és kontroll feladatok fontosságára hívta fel a takarékszövetkezetek figyelmét. A fent említett ügyre is a körlevélben leírtak alkalmazásának köszönhetően derült fény - mondta Binder István.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Négy ember ellen indult nyomozás a mezőkövesdi takarékszövetkezetnél történt sikkasztás miatt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője szerdán az MTI-vel.

Zákány Ágnes elmondta, hogy az ügyben kizárást kezdeményeztek és így nem a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség nyomoz, az eljárás lefolytatására a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölték ki. A helyettes szóvivő hozzátette: a rendőrség szakértők bevonásával vizsgál egyes szerződéseket, a kárérték megállapítása folyamatban van.

Címkék:
karrier, csaló,