Így bukhatod el az adó 1 százalékát

Pénzcentrum2013. július 29. 15:07

Július 31-ig rendezniük kell az alapítványoknak, közalapítványoknak vagy egyesületeknek (civil szervezeteknek) az esetleges köztartozásukat, ha meg szeretnék kapni a részükre felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékokat. Az szja 1 százaléka nem illeti meg azokat a civil szervezeteket, amelyeknek 2013. augusztus 1. és a "kedvezményezetti státusz" igazolására szolgáló adatlap keltének időpontja között akár 1 napig olyan köztartozásuk áll fenn, amelyre nem kaptak fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak kivételes méltányosságot érdemlő esetben tekinthet el ettől a feltételtől, legfeljebb akkor, ha a rendelkezett összeg átutalásának meghiúsulása a civil szervezet alapvető céljának elérését súlyosan veszélyezteti. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy kivételes méltányosság gyakorlása esetén is csak a köztartozás rendezése után teljesítheti a NAV a kiutalást.

A kedvezményezett (1 százalékban részesülni kívánó) szervezetek 2013. augusztus 1-je előtt esedékessé vált meg nem fizetett köztartozásukat legkésőbb 2013. július 31-ig, a 2013. augusztus 1. és az adatlap benyújtása között esedékessé váló kötelezettségüket legkésőbb annak esedékességéig rendezzék, mivel a lejárt esedékességű köztartozás esetén nem jogosultak a részükre felajánlott 1 százalék összegére.

Az állami adóhatóságnak az a célja, hogy az 1 százalékos felajánlásokra igényt tartó szervezetek megismerjék a kedvezményezetté válás törvényi feltételeit, amelyek közül az egyik fontos feltétel, hogy a felajánlásokat fogadó civil szervezetek időben rendezzék köztartozásukat.

A kedvezményezetti státusz igazolására szolgáló 1337A számú adatlap 2013. szeptember 1-jétől lesz letölthető a NAV - www.nav.gov.hu - internetes honlapjáról.

Tavaly 58 200 esetben lett érvénytelen a felajánlás azért, mert a civil szervezet az adót nem fizette meg. A civil szervezetek hibájából tavaly 101 ezer nyilatkozat lett érvénytelen, ezzel 509 millió forintot veszítettek - írta múlt év végén az Index.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett 173 ezer olyan nyilatkozat volt, ami a magánszemély hibája miatt volt érvénytelen, ezzel 880 millió civileknek szánt forint veszett el.
Tavaly 17 ezren a bevallási határidő után küldték el a nyilatkozatukat. A törvény szerint egy civil szervezetnek és egy egyháznak lehet felajánlani egy-egy százalékot, de tavaly 5 ezren voltak, akik két egyháznak, vagy két civil szervezetnek akarták azt felajánlani.

 

Címkék:
adozas, 1 százalék,