Iparűzési adó: figyelj, új szabályok az adóelőleg-számításban!

Pénzcentrum2013. május 29. 14:05

A 2012. évi iparűzési adó összegét még a régi szabályok alapján kell bevallani, a fizetendő adóelőlegeket azonban már az új szabályoknak megfelelően kiszámított adóalap alapján kell megállapítani - hívják fel a figyelmet a Mazars tanácsadói.

Január elsejétől a korábbiaktól eltérő módon kell meghatározni az iparűzési adó alapot: 500 millió forint nettó árbevételig nincs korlátozás az adóalap csökkentő tételekre, a felett azonban az elábé (eladott áruk beszerzési értéke) és a közvetített szolgáltatás csak korlátozott mértékben vonható le:

- 500 millió és 20 milliárd forint között a sávba tartozó nettó árbevétel 85 százalékáig,
- 20 és 80 milliárd forint között a sávba tartozó nettó árbevétel 75 százalékáig,
- 80 milliárd forint nettó árbevétel felett a sávba tartozó nettó árbevétel 70 százalékáig.

Az exportértékesítésre jutó elábéra és közvetített szolgáltatásokra nem kell a korlátozást alkalmazni. Vagyis azoknak a társaságoknak, amelyek éves árbevétele meghaladja az 500 millió forintot, és tevékenységükre viszonylag alacsony bruttó árrés jellemző, különösen ajánlott figyelemmel lenniük az új szabályokra.

Fontos kitétel, hogy a kapcsolt vállalkozásoknak először csoportszinten kell megállapítaniuk az adó alapját, majd az egyes vállalkozásoknak az így számított adóalap egészéből a nettó árbevétel arányával azonos módon kell kiszámítaniuk a vállalkozás szintű adóalapot. A gyakorlatban nehézséget okozhat az exportértékesítéshez kapcsolódó elábé és közvetített szolgáltatások beazonosítása, továbbá a kapcsolt felek feltérképezése is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az iparűzési adó alapjának megállapítására vonatkozó új szabályokat első ízben a 2012. évi iparűzési adó bevallásban kell alkalmazniuk az adózóknak. A 2012. évi iparűzési adó összegét még a régi szabályok alapján kell bevallani, a fizetendő adóelőlegeket azonban már az új szabályoknak megfelelően kiszámított adóalap alapján kell megállapítani.

 

Címkék:
adozas, iparűzési adó,