Leszázalékolás: túl sok a lelki eredetű megbetegedés

Népszava2013. február 22. 09:32

Magyarországon a leszázalékolások vezető okai lelki betegségek, ugyanakkor a munkaügyi központok sok esetben nem tudják kezelni a pszichésen problémás álláskeresőket - írja a Népszava.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet kutatása szerint kontinensünk lakosságának negyede küzdött már valamilyen komoly lelki problémával. A becslések szerint a munkavállalók 11 százaléka jelenleg is pszichés károsult. A kutatók állítják, 2020-ra Európában a leszázalékolásokat elsősorban a szív- és érrendszeri problémák okozzák, a második leggyakoribb ok viszont lelki eredetű lesz, legalább is a 15-44 éves korcsoporthoz tartozó munkavállalók körében. A pszichoszomatikus megbetegedések az EU területén évente 240 milliárd eurós kárt okoznak. Hazánkban a leszázalékolások vezető okai már ma lelki eredetűek.

Szász Áron, a Lélekben Otthon Alapítvány pszichológus munkatársa a lapnak elmondta: az alapítvány önkéntesei tavaly, egy uniós pályázat jóvoltából azt a feladatot tűzték ki maguk elé, hogy a mentális betegeket felkarolják, és önbizalmuk fejlesztésével, szorongásaik leküzdése után a munkaerő piacra irányítsák. Az állásfelkészítő csoportok tréningjeit képzett szakembereik tartják, ahol megismertetik a résztvevőket az "ajánlkozás" módszertanával, a hatásos önéletrajzírással, sőt öltözködési tanácsokkal is ellátják az állásra jelentkezőket.

Címkék: