Katások, figyelem! Ideje befizetni az adót

Pénzcentrum2013. február 12. 10:37

Február 12. az első fizetési határidő a kisadózók tételes adóját (kata) választó vállalkozások számára - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A főállású kisadózók után 50 ezer, a nem főállásúak után pedig 25 ezer forint átalányadót kell fizetni.

Nagyon kell ügyelniük a katás vállalkozásoknak az adófizetési határidőre. Ha az összeget a vállalkozó nem utalja át 2013. február 12-ig, azonnal végrehajthatóvá válik az adótartozása. Ezen felül automatikusan megszűnik számára a kisadózás lehetősége, ha a katás vállalkozás állami adóhatóságnál nyilvántartott végrehajtható adótartozása a naptári negyedév utolsó napján (először március 31-én) meghaladja a százezer forintot. Ráadásul 24 hónapig nem lehet újra választani ezt az adózási módot.

A kata kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a rájuk tekintettel fizetett szociális hozzájárulási adót, valamint az egészségügyi- és a szakképzési hozzájárulást is. A kata-adót a 10032000-01076349 NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számlaszámra (adónemkód: 288) kell utalni.

Címkék: